Bănci și Asigurări

Piata a dus euro pana la 3,67 lei

22.12.2005, 18:31 9

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 3,6588 lei pentru un euro, cu 0,0009 unitati mai putin decat in ziua anterioara. Pe piata valutara cotatiile au urcat insa dupa anuntarea cursului oficial peste 3,67 lei pentru un euro, pe fondul unor ordine de cumparare mai mari.

Dolarul a castigat 0,0235 unitati, pana la 3,0790 lei, dupa ce a inregistrat aprecieri si pe pietele internationale.

Dealerii spun ca presiunea pe partea de cumparare de valuta se mentine, alimentate atat de ordinele importaotrilor, cat si ale nerezidentilor.

Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 3,6540/3,6590 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua anterioara. Pe parcrsul sedintei euro s-a apreciat pana la un maxim al zilei de 3,6670/3,6729 lei, pe fondul unor cumparari mai mari de valuta. De la acest nivel au aparut in piata ordine de vanzare, cotatiile coborand pana la 3,6580/3,6630 lei pentru un euro, spre sfarsitul sedintei de tranzactionare.

"Dupa anuntarea cursului oficial au aparut ordine semnificative de cumparare, preponderent din partea importatorilor locali. Se mentine presiunea pe partea de cumparare, insa exista si vanzari de valuta", a comentat un dealer.

Volumele tranzactionate cu clientii se mentin la niveluri insemnate. Piata a inregistrat marti un excedent mic, de un milion de euro, pe fondul unor cumparari de la clienti de 553 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 129 de milioane de euro, in scadere fata de zilele anterioare.

BNR nu a inervenit nici ieri pe piata monetara, iar dobanzile la depozitele pe o zi au coborat pana la 2%-4% pe an, pe fondul excesului de lichiditate. Dealerii spun ca nevoia de lichiditate a bancilor va creste insa odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, la inceputul saptamanii viitoare. In piata exista asteptari pentru intarirea leului, in conditiile in care cresterea dobanzilor va atrage din nou interesul investitorilor speculativi.

Dolarul a castigat teren pe pietele internationale, cotatiile coborand pana la 1,1860 dolari pentru un euro, dupa ce marti au fost publicate date optimiste privind evolutia economiei americane.