Bănci și Asigurări

Piraeus a pompat 1 mld. euro in credite de retail

20.05.2008, 20:53 16

Creditele acordate clientilor de retail de catre filiala locala a Piraeus Bank, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Grecia, au ajuns la un miliard de euro la sfarsitul primului trimestru, volum de patru ori mai mare fata de luna martie a anului trecut.
Din totalul creditelor administrate de banca elena in valoare de 2,7 mld. euro, creditele de retail detin cea mai ridicata pondere, respectiv de 37%. Finantarile acordate intreprinderilor mici si mijlocii au cumulat 252 mil. euro, mai mult cu 245% fata de aceeasi luna a anului trecut. Clientii din segmentul de corporate au contractat de la Piraeus Bank credite in valoare de 1,4 miliarde de euro, soldul fiind dublu fata de sfarsitul lunii martie 2007.
Profitul net al Piraeus Bank a crescut de sapte ori pana la 12,5 milioane de euro in primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similara din 2007.
"Primele trei luni din 2008 au fost caracterziate de cresteri semnificative ale tuturor liniilor de business ale bancii - corporate, IMM si retail", a declarat Stavros Lekkakos, presedintele si directorul general al Piraeus Bank Group Romania. Depozitele administrate de banca elena insumau la sfarsitul lunii martie peste 640 mil. euro, raportand o dublare fata de martie anul trecut. Portofoliul de clienti ai bancii a cunoscut o crestere de 156%, ajungand la 225.000 de persoane fizice si juridice.
La sfarsitul lunii martie, institutia de credit avea 63.000 de carduri emise, cu 251% peste nivelul de la sfarsitul primului trimestru al anului trecut. In acelasi timp, reteaua de ATM-uri a bancii s-a extins pana la 159 de unitati.
In primul trimestru al anului, Piraeus Bank a deschis 20 de sucursale noi, reteaua teritoriala ajungand astfel la 130 de unitati.
Banca elena a inregistrat in ultima perioada una dintre cele mai agresive cresteri de pe piata locala, ajungand la o cota de 5% la sfarsitul primului trimestru, comparativ cu 3,2% in martie anul trecut. In acelasi timp, activele bancii au depasit la sfarsitul primelor trei luni ale anului pragul de trei miliarde de euro, in crestere cu 190%, de la 1,139 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut.