Bănci și Asigurări

Primul an cu dividende la Carpatica

02.04.2004, 00:00 23

Desi deruleaza in prezent o operatiune de majorare a capitalului social prin care sa atraga bani de la actionari, Banca Comerciala Carpatica intentioneaza sa distribuie anul acesta pentru prima data dividende din profitul obtinut de anul trecut.
Valoarea dividendelor va fi aprobata de Adunarea Genarala a Actionarilor care urmeaza sa aiba loc la finalul lunii aprilie. "Propunerea conducerii bancii este un dividend de 1.600 lei/actiune," a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolaie Hoanta, presedintele bancii. Data de referinta care va da dreptul la dividende etste 9 aprilie. Banca a inregistrat anul trecut, conform datelor financiare preliminare  un profit net de 138 miliarde de lei, la venituri totale de 706 miliarde de lei.
Adunarea Generala va mai dicuta si divizarea actiunilor cu valoarea nominala de 10.000 de lei in actiuni cu valoarea nominala de 5.000 de lei. "Consiliul de Administratie a propus ca noua valoarea nominala a actiunilor sa fie de 5.000 de lei. Actionarii ar putea lua insa o alta decizie," a spus Hoanta.
Presedintele bancii mai spune ca actiunile Carpatica ar putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti chiar de luna aceasta, intrucat banca a finalizat documentatia necesara procesului de cotare. Actiunile Carpatica sunt tranzactionate in prezent la Bursa Electronica RASDAQ, unde au atins ieri un nou maxim istoric de 35.500 lei/actiune. Actiunile bancii au fost printre cele mai performante de pe piata de capital in acest an, aducand investitorilor in primul trimestru un castig de aproape 100% din cresterea pretului si actiunile gratuite distribuite in ianuarie. In plus, banca a acordat actionarilor dreptul de a subscrie actiuni la un pret mult mai mic decat cel de pe piata.
Majorarea de capital prin aporturile actionarilor, in valoare de 250 miliarde de lei, este in curs de desfsurare, iar banca va lua decizia de a renunta la oferta publica pentru actiunile nesubscrise anuntata anterior in cazul in care subsctriereile actioanrilor vor depasi 90%. "Din informatiile pe care le avem, actiunile vor fi subscrise in proportie de 98%. Daca se va intampla asa nu va avea rost sa demaram o oferta publica pentru restul de 2%," a spuns Hoanta.
Majorarea de capital este destinata sustinerii programului de crestere a activitatii, De asemenea, infuzia de capital va permite sustinerea programului investitional, care vizeaza extinderea retelei teritoriale cu 10 unitati si cresterea numarului de bancomate (ATM-uri) si POS-uri.
Bugetul de venituri si cheltuieli al bancii vizeaza atingerea unui nivel al activelor de 4.000 miliarde de lei, si obtinerea unui profit de 168 miliarde de lei pana la finalul anului. Strategia bancii pana in 2007 prevede atingerea unei cote de piata de 1,5%, fata de 0,5% in prezent, mentinerea controlului de catre actualii actionari si mentinerea sediului la Sibiu.
Cel mai mare pachet de actiuni al bancii Carpatica este detinut de Ilie Carabulea, un cunoscut om de afaceri din Sibiu - proprietarul societatii de transport Atlassib ca si al societatii de asigurari Atlassib, care controleaza 35,7% din capitalul bancii. Ceilalti actionari sunt Albu Aurel - 9,9% din actiuni, Tanase Corneliu - 9,8%, Olivo Lucio - 7,8%, Euroconf - 6,7%, Olivo Gian Antonia - 6,5%. Un pachet reprezentand 23,3% din capital se afla in proprietatea micilor actionari.
vlad.nicolaescu@zf.ro