Bănci și Asigurări

Provizioanele pentru opt proiecte mari au dus OTP la un minus de 23 mil. euro

Provizioanele pentru opt proiecte mari au dus OTP la un minus de 23 mil. euro

Autor: Liviu Chiru

06.03.2011, 23:54 37

OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiarmaghiar, a încheiat anul trecut cu o pierdere de 23,2 milioane deeuro, de şase ori mai mare decât în 2009, după ce a făcutprovizioane de aproape 58 de milioane de euro pentru a acoperiposibile pierderi din nerecuperarea creditelor acordate.

"Aproape întreaga pierdere a fost determinată de nu mai mult deopt expuneri mari, din care 70% sunt legate de zona dereal-estate", a spus pentru ZF Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank. Întrimestrul al patrulea banca a avut o pierdere de opt milioane deeuro, similară cu cea din trimestrul al treilea, potrivit datelorpublicate de grupul OTP.

Diosi afirmă că banca şi-a revizuit bugetul în iulie 2010, cânda devenit evident că economia nu reuşea să îşi revină, iarrezultatul final este în linie cu cel previzioant atunci.

"Pentru anul acesta ne aşteptăm la provizioane mult mai mici,pentru că deja am acoperit toate expunerile cu probleme. Dartrebuie spus că din ce am provizionat în 2010, în multe cazuri neaşteptăm să avem recuperări semnificative şi chiar integrale."Cheltuielile cu provizioanele au fost duble anul trecut faţă de2009. Circa o treime din provizioane, respectiv aproape 19 mil.euro, au fost comasate în ultimul trimestru al anului. Aceasta încondiţiile în care ponderea creditelor neperformante - cuîntârzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile - a urcat cu unpunct procentual, ajungând în decembrie la 10,6%. Raportul publicatde grupul OTP la Budapesta notează şi o deteriorare treptată aportofoliului de credite ipotecare din România pe parcursulsemestrului al doilea.

În schimb, maghiarii au reuşit să îşi îmbunătăţească profituloperaţional (rezultatul din activităţile curente, înainte dededucerea cheltuielilor cu provizioanele), care a urcat cu 43%,până la 35,5 milioane de euro.

OTP a reuşit să crească anul trecut volumul total al activelorcu peste 12% în euro, ajungând în decembrie la 1,5 mld. euro.Creditele acordate clientelei au urcat cu 9%, sau 100 de milioanede euro, până la 1,18 miliarde de euro. Creşterea a fostconcentrată pe retail, în timp ce pe segmentul corporate expunereabăncii a coborât uşor. Depozitele au urcat cu 14%, până la 405 mil.euro.

Şi pentru anul acesta Diosi spune că are în plan o creştere cu8% a creditelor, principalele linii fiind din nou finanţărilepentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) şi împrumuturile deretail garantate cu ipotecă. OTP ar urma să primească o injecţie decapital în 2011, care îi va permite să îşi dezvolte afacerile, dupăce în noiembrie 2010 acţionarii au mai adus aproape 19 milioane deeuro.