Bănci și Asigurări

Război bancar: Banca spaniolă BBVA a lansat o ofertă ostilă pentru Banco Sabadell, la nici o săptămână după ce a fost respinsă prima propunere. Guvernul spaniol avertizează că mişcarea ar putea avea efecte grave pentru sistemul financiar. BBVA deţine Garanti BBVA Bank în România

Război bancar: Banca spaniolă BBVA a lansat o ofertă...

Autor: Ştefan Stan

09.05.2024, 11:26 687

Banca spaniolă BBVA a lansat o ofertă ostilă pentru Banco Sabadell, după ce consiliul de administraţie al rivalului său naţional a respins o primă ofertă, potrivit FT. 

BBVA a înaintat joi oferta sa integrală direct acţionarilor Sabadell, la mai puţin de o săptămână după ce consiliul de administraţie al băncii ţintă a declarat că prima propunere a „subevaluat semnificativ” banca şi perspectivele acesteia.

Oferta iniţială de preluare, făcută săptămâna trecută, evalua Sabadell la 12 miliarde de euro, dar acest preţ a scăzut de atunci, pe măsură ce acţiunile BBVA au scăzut.

Disputa tot mai spinoasă dintre bănci este rară în Spania, o ţară neobişnuită cu ofertele ostile. În ultimele trei decenii, în ţară au avut loc peste 20 de astfel de oferte, dar majoritatea au eşuat.

Decizia BBVA de a recurge la o ofertă ostilă a declanşat o mustrare dură din partea guvernului spaniol.

„Guvernul respinge decizia BBVA de a lansa o ofertă ostilă de preluare a Sabadell, atât în ceea ce priveşte forma, cât şi în ceea ce priveşte fondul”, a declarat un oficial guvernamental, avertizând asupra „efectelor potenţial dăunătoare asupra sistemului financiar spaniol”.

Acţiunile BBVA au scăzut cu încă 5% la începutul şedinţei de joi, scădere care a făcut ca oferta să evalueze fiecare acţiune Sabadell la 2,02 euro, iar banca la 10,94 miliarde de euro. Acţiunile Sabadell au urcat cu 4,5%.

Conform termenilor ofertei, BBVA oferă o acţiune nou emisă pentru fiecare 4,83 acţiuni Sabadell.

„Prezentăm acţionarilor Banco Sabadell o ofertă extraordinar de atractivă pentru a crea o bancă de o mai mare anvergură pe una dintre cele mai importante pieţe ale noastre”, a declarat preşedintele BBVA, Carlos Torres, în momentul în care creditorul şi-a lansat oferta de cumpărare a acţiunilor Sabadell.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO