Bănci și Asigurări

Rekkers, Banca Transilvania: Ajustam dobanzile pas cu pas atat la lei, cat si la euro

Rekkers, Banca Transilvania: Ajustam dobanzile pas cu pas atat la lei, cat si la euro

Robert Rekkers, directorul gen. al BT: Pentru mine este un prag important (pentru incurajarea economisirii - n. red.) sa vad dobanzi de doua cifre. Deocamdata putem sa bonificam bine si clientii, dar sa vedem, daca trendul va continua, ne vom alinia si pe depozite, si pe credite

21.08.2009, 00:00 31

„Vom face ajustari pas cu pas si la credite, atat in lei, cat si in euro, dar in linie cu piata. Noi nu am ridicat mult dobanzile in primele sase luni ale anului, cum au facut alte banci, am fost mai responsabili si nu am mers peste 20%. Acum reducem unde avem loc", a comentat pentru ZF Robert Rekkers.

De altfel, banca a operat saptamana trecuta o ajustare cu jumatate de punct procentual a dobanzii de baza (prime rate) luata in calcul pentru creditele de retail care nu au costul legat de indicatorul pietei monetare interbancare Robor. In cazul creditelor imobiliare, banca mentine o promotie cu o dobanda setata chiar la nivelul Robor (marja fiind zero), insa costul creditului este majorat de comisioane. Un astfel de credit are o dobanda de 10,29% pe an, fata de 13% pe an, nivelul standard.

Banca Transilvania (BT) a venit inca din primavara cu o promotie pentru creditele ipotecare in euro, cu o dobanda de 8% pe an, fixa pana la inceputul lui 2011.

Ulterior dobanda va fi calculata in functie de indicatorul pietei interbancare din zona euro (Euribor pentru maturitatea de sase luni), plus o marja de 8 puncte procentuale. Spre comparatie, in cadrul programului „Prima casa", Guvernul a permis bancilor sa aplice o marja de 4 puncte procentuale peste Euribor, insa aceasta in conditiile in care beneficiaza de garantia statului pentru sumele imprumutate.

Desi a facut mai multi pasi de reducere a dobanzii la depozitele in lei, Banca Transilvania ramane in partea de sus a pietei, majoritatea jucatorilor mari coborand acum pe paliere de o singura cifra. Situatia este similara si la depozitele in euro, unde dobanzile BT sunt asezate pe palierul de 4% pe an, in timp ce competitorii au coborat spre 3% pe an. Neavand in spate un grup financiar international, BT are o dependenta puternica fata de fondurile atrase de la clienti, astfel ca a mentinut traditional o politica mai agresiva de preturi.

Prag psihologic la dobanzi de doua cifre

Robert Rekkers considera ca mentinerea dobanzilor la depozitele in lei la niveluri de doua cifre constituie un factor important pentru incurajarea economisirii.

„Pentru mine este un prag important sa vad dobanzi de doua cifre. Deocamdata putem sa bonificam bine si clientii, dar sa vedem, daca trendul va continua, ne vom alinia si pe depozite, si pe credite", comenteaza Rekkers. Dobanzile au inceput sa coboare rapid abia de la inceputul verii, cand Banca Nationala a devenit mult mai atenta la nivelul dobanzilor de pe piata interbancara,

iar mediul politic a pus presiune asupra bancherilor pentru ieftinirea fondurilor. In iunie, dobanzile la depozitele in lei erau inca la niveluri de 13%-14% pe an.

Depozitele populatiei au inregistrat de altfel o crestere consistenta de la inceputul anului, urcand cu 3 miliarde de lei (respectiv 3,3%), pana la 93,1 miliarde de lei (22,1 miliarde de euro), in luna iunie. Banci mai mici, precum OTP, au ajuns chiar sa isi atinga din vara nivelul tintit pe depozite pentru sfarsitul anului. Apetitul marit pentru economisire a venit pe fondul inrautatirii situatiei economice si al cresterii incertitudinii, care au inhibat consumul.

Pe de alta parte, reorientarea sumelor dinspre consum spre economisire a insemnat o scadere a cererii, contribuind astfel la scaderea afacerilor companiilor.

In aceste conditii, companiile au ajuns sa isi consume din economii, pentru a-si asigura lichiditati, in conditiile in care veniturile din vanzari au scazut, iar accesul la credite a fost mult restrictionat.