Bănci și Asigurări

Şeful Raiffeisen International: Vor fi tăieri dureroase de cheltuieli. E inevitabil

Şeful Raiffeisen International: Vor fi tăieri dureroase...

Autor: Razvan Voican

22.08.2013, 18:20 4374

Grupul Raiffeisen Bank International (RBI), care controlează Raiffeisen Bank România prin intermediul unui vehicul înregistrat în Austria, se pregăteşte să pună în aplicare un program dur de reducere a costurilor care ar urma să fie discutat de consiliul de supraveghere pe 18 septembrie, a anunţat astăzi la Viena Karl Sevelda, succesorul lui Herbert Stepic în funcţia de CEO al RBI, în conferinţa de prezentare a rezultatelor pe S1.

El vorbit despre “tăieri dureroase” la nivel de grup, precizând că acestea sunt “inevitabile”. Măsurile de reducere a costurilor vor include şi concedieri. “Toate băncile trebuie să facă economii, nu e nicio îndoială”, a spus Sevelda, fără a preciza la câte posturi ar urma să renunţe RBI.

Raiffeisen Bank România a aplicat gradual măsuri de reducere a costurilor de la începutul crizei, în ultimul an fiind lichidate 575 de posturi, în timp ce reţeaua a fost ajustată cu 15 unităţi. Faţă de acum patru ani, personalul băncii s-a redus cu peste 1.300 de oameni şi au fost închise 36 de unităţi.

Şi totuşi Raiffeisen Bank România continuă să aibă dificultăţi cu gestionarea raportului cost/venit care în trimestrul al doilea al acestui an a sărit din nou la 62%, potrivit datelor publicate de banca-mamă, de la 56% în T1. Deteriorarea raportului a avut loc în contextul scăderii veniturilor operaţionale cu peste 3% faţă de T1, în timp ce cheltuielile administrative au urcat cu 7%.

Raiffeisen Bank International trebuie să facă economii inclusiv pentru a putea da înapoi cele 1,75 mld. euro primite în 2009 ca ajutor de la statul austriac.

Karl Sevelda nu a vrut să precizeze în conferinţa de astăzi când va fi rambursat ajutorul, menţionând doar că guvernul de la Viena îşi va primi cu siguranţă banii înapoi. Erste a rambursat luna aceasta ajutorul de 1,2 mld. euro, în urma unei majorări de capital. Raiffeisen analizează şi posibilitatea atragerii unui investitor financiar, Sevelda indicând ca opţiuni fonduri suverane din Orientul Mijlociu, Orientul Îndepărtat sau din Europa de Nord. El a spus că în prezent nu au loc niciun fel de negocieri cu vreun fond arab.

Pe de altă parte, şeful RBI s-a plâns de povara taxelor pe care trebuie să le suporte grupul său.