Bănci și Asigurări

Softul pentru baza de date RCA costa un milion de euro pentru un asigurator

26.05.2005, 19:27 44

Baza de date pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) este, din punctul de vedere al echipamentelor hardware, finalizata. Ramane problema soft-ului. Toate companiile care vor fi legate la baza de date centralizata va trebui sa detina un software performant si compatibil cu cel implementat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

In opinia lui Mihail Tecau, secretar general in cadrul CSA, un soft bun, in cazul unui asigurator de talie mare, ar putea reprezenta o investitie de pana la un milion, chiar 1,5 milioane de euro.

Potrivit lui, programul-pilot, de testare a functionarii bazei centralizate pentru RCA, ar putea fi finalizat in doua-trei luni.

Conform lui Nicolae Crisan, presedintele CSA, baza de date are nevoie de sase luni pentru operationalizare, arhitectura sistemului si partea de hardware fiind deja asigurate.

Unii jucatori din piata sunt insa sceptici in legatura cu data avansata de presedintele CSA.

"Am retineri in ceea ce priveste faptul ca baza de date pentru RCA va fi operationala in sase luni. Din punctul meu de vedere, va mai dura ceva timp", a declarat Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Mihail Tecau este de parere ca o eventuala intarziere s-ar putea datora faptului ca asiguratorii manifesta inca un grad ridicat de reticenta. Actionarii societatilor de asigurare nu sunt toti dispusi sa faca in prezent investitiile necesare. "Eu cred ca trebuie inca facute investitii in sistemele de date ale asiguratorilor si ca acestea mai trebuie dezvoltate. Problema nu este neaparat compatibilitatea, ci procesul de introducere si verificare a datelor", a spus secretarul general al CSA.

Pe de alta parte, Liviu Stoicescu, director directia asigurari auto a Omniasig, considera ca intervalul in care baza de date poate deveni operationala depinde numai de CSA. "M-as bucura ca baza de date sa devina operationala in sase luni, pentru ca o parte din asiguratori indeplinesc deja conditiile necesare. Cel putin in top 5-6 avem totul pregatit", a adaugat Stoicescu.

17 societati de asigurare au primit in acest an autorizatia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru a incheia polite de asigurari obligatorii de raspundere civila pentru autovehicule.

"Eu cred ca va fi o problema cu Politia, mai precis cu baza de date a Ministerului de Interne", a afirmat Andrei Gluvacov, seful departamentului de marketing al companiei de asigurare Asitrans. Potrivit lui, nu se pune problema compatibilitatii soft-ului asiguratorilor cu cel al CSA deoarece nici o societate nu ar fi putut obtine in acest an autorizatia pentru politele de raspundere civila auto obligatorie daca nu indeplinea aceasta conditie, iar costul soft-ului nu ar depasi cateva sute de mii de euro.

Baza de date CEDAM va cuprinde informatii legate de toate politele RCA incheiate de asiguratorii de pe piata romaneasca, date referitoare la autoturismele asigurate, la asigurati, perioadele de valabilitate si daunele inregistrate, precum si frecventa lor. O astfel de baza de date ar putea oferi informatii mai bune referitor la dispersie si la zonele de risc, permitand un calcul mai riguros al primei de asigurare RCA. De asemenea, si-ar gasi aplicabilitatea in implementarea sistemului bonus malus.

Mihail Tecau a explicat ca asiguratorii autorizati sa incheie polite RCA platesc 1,38% din primele brute incasate catre CSA, suma colectata fiind destinata dezvoltarii bazei comune de date (procurarii de echipament si crearii unui software corespunzator). ioana.leaua@zf.ro