Bănci și Asigurări

Viitor incert pentru o piata de 500 mil. $: fondurile de pensii

16.06.2005, 19:32 16

Viitoarea legislatie a fondurilor de pensii private este in continuare in ceata, in conditiile in care reprezentantii guvernului si cei ai companiilor de asigurari, principalii potentiali investitori, nu se inteleg asupra unor puncte principale din noul proiect de lege al pensiilor private facultative.

Proiectul, abia lansat in dezbatere de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, vine sa inlocuiasca legea fondurilor de pensii ocupationale, suspendata tocmai pentru ca nu raspunde deloc cerintelor investitorilor.

Principalele puncte de divergenta sunt tratamentul produselor de asigurare de viata transformate in planuri de pensii - deja vandute de catre companiile de asigurari de viata - si garantarea unui randament minim al fondurilor.

"Daca legea va discrimina ofertantii si produsele existente, dezvoltarea pietei va fi limitata semnificativ. 70% din portofoliul companiilor de asigurari de viata din Romania este constituit din produse de economisire si nu din produse de risc. In esenta, populatia cumpara de la aceste companii pensii suplimentare", a spus Tudor Moldovan, director general la Generali Asigurari si al Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat din Romania (APAR).

APAR propune ca orice produs oferit de o companie de asigurari de viata sa poata fi calificat drept pensie suplimentara daca are o perioada minima de contribuire de 90 de luni, nu este posibila retragerea inainte de varsta legala de pensionare si se transforma intr-o anuitate la sfarsitul perioadei de acumulare.

Si Bram Boon, directorul general la ING Asigurari, spune ca de vreme ce aceste produse exista deja pe piata, de ce n-ar fi considerate pensii facultative?

De partea cealalta, Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), afirma ca inca este greu de spus ce se va intampla cu aceste contracte.

"Dupa parerea mea, produsele vandute pana acum nu sunt pensii. Vom vedea daca aceste produse se vor transforma dupa regulile fondurilor de pensii private", a spus el.

Si fixarea unui randament minim pentru randamentul fondurilor a?" un asa-numit randament real zero, adica depunatorul sa primeasca garantia ca in fond se vor afla, la sfarsitul perioadei de administrare, banii platiti plus inflatia minus comisioanele retinute de administratori - este un alt punct puternic de divergenta.

APAR afirma ca, pana cand piata financiara din Romania se va maturiza, garantarea unui nivel absolut al randamentului activelor pe perioada de acumulare nu este fezabila. Seitan spune insa ca nu se va renunta la aceasta cerinta, pentru a conferi credibilitate noilor fonduri.

Conform proiectului de lege, vor putea intra intr-o schema de pensii facultativa si cei care nu sunt angajati sau nu au contracte colective de munca acolo unde lucreaza.

De asemenea, este prevazuta o deductibilitate de maximum 15% din venitul brut, dar nu mai mult de 800 de euro pe an, fata de maximum 400 de euro pe an in cazul pensiilor ocupationale.

Prin extinderea catre alte categorii de populatie, in sistemul pensiilor facultative ar putea intra intre 600.000 si un milion de oameni in primul an de activitate, apreciaza Mihai Seitan. Aceasta ar insemna contributii totale de circa 500 mil. euro, la o contributie medie de 500 de euro/an de persoana. sorin.pislaru@zf.ro