Bănci și Asigurări

Visa este multumita de cum ii merg afacerile in Romania

29.03.2004, 00:00 16



Romanii incep sa invete cum e cu cardul. Si asta o arata cifrele. Cheltuielile totale ale posesorilor romani de carduri Visa au depasit anul trecut 1,76 mld. $, fiind cu peste 76% mai mari decat cele din 2002. "Aceasta demonstreaza faptul ca tot mai multi consumatori continua sa treaca de la obiceiul de a plati cu numerar la siguranta si confortul oferite de platile prin carduri", spune Radu Obreja, vicepresedintele Visa CEMEA.



Mai mult, romanii devin tot mai sofisticati in utilizarea cardurilor, rezultatele evidentiind o crestere substantiala a volumului tranzactiilor la comercianti. Potrivit datelor Visa, cardurile devin tot mai frecvent cea mai convenabila modalitate de plata in magazine si alte locatii comerciale, cheltuielile romanilor pe carduri Visa la comercianti crescand cu 86% - peste 84 de milioane USD la sfarsitul anului 2003. Numarul tranzactiilor la comercianti a crescut cu peste 93%, ajungand la 1.444.741 tranzactii.



"Unul dintre factorii care au favorizat aceasta dezvoltare este cresterea semnificativa a retelei de acceptare. In acest moment peste 13.300 de comercianti romani accepta carduri Visa, ceea ce reprezinta o crestere de 78% fata de nivelul anului 2002. Competitia crescanda de pe piata romaneasca a incurajat comerciantii sa lupte pentru a atrage clienti, iar majoritatea comerciantilor inteleg acum ca acceptand carduri de plata nu mai risca sa piarda business in favoarea celor care accepta carduri", mai spune oficialul Visa comentand evolutia indicatorilor obtinuti pe piata romaneasca.



El spune ca nivelul utilizarii cardurilor Visa in Romania este pe drumul cel bun. "Oamenii folosesc cardurile atat pentru cumparaturi substantiale, cat si pentru cumparaturi de fiecare zi, in supermarketuri, benzinarii, magazine de haine sau alte locatii".



Cresterea importanta a utilizarii cardurilor la comercianti (93%) a depasit rata de crestere din alte tari din regiune - Cehia (64%), Slovacia (60%), Ungaria (31%) si Polonia (27%).



"Unul din avantajele pe termen lung ale volumului crescut de plati fara numerar este impactul pozitiv asupra economiei romanesti, in ansamblu. Platile fara numerar pastreaza banii in banca, nu in buzunarele oamenilor sau sub saltea. Aceasta inseamna ca sunt tot mai multe depozite bancare disponibile pentru credite comerciale care sa ajute intreprinderile mici sau in expansiune sa se dezvolte, stimuland astfel cresterea economica", a mai spus Obreja.



La sfarsitul anului 2003, erau 2,164 milioane de carduri Visa in circulatie, reprezentand o crestere de 29% fata de 2002, ceea ce demonstreaza ca aceste mijloace moderne de plata devin tot mai accesibile pentru romani. De asemenea, numarul total de tranzactii a atins 37,6 milioane la sfarsitul anului trecut, marcand o crestere cu 40% fata de 2002.