Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2017, 4 şi 5 iulie: Mai are importanţă naţionalitatea capitalului dintr-o bancă pentru economie şi afaceri?

ZF Bankers Summit 2017, 4 şi 5 iulie: Mai are...

Autor: Cristian Hostiuc

27.06.2017, 00:04 127
Dacă România ar avea mai multe bănci cu capital românesc, costul creditelor ar fi mai scăzut, iar accesul la finanţare mai facil?
Apariţia crizei, retragerea liniilor de finan­ţare şi schimbarea politicilor de risc din băncile din România au pus în discuţie în ultimii ani naţio­nalitatea capitalului din bănci. Capitalul românesc, care s-a trezit în criză că nu mai are acces peste noapte la credite aşa cum avea în perioada de boom, a devenit destul de vehement la faptul că băncile din România nu mai aparţin statului, ci capitalului străin, iar acest lucru le-a lovit afacerile. Mai mult de 80% din capitalul băncilor din România este străin. S-a pus în discuţie chiar privatizarea BCR, cea mai mare bancă care ar fi lăsat capitalul românesc fără resurse financiare în criză. Ar fi avut antreprenorii români, capitalul românesc o soartă mai bună în criză? Dacă ar fi fost mai multe bănci cu capital românesc şi de stat, companiile româ­neşti ar fi avut acces la credite? Dacă deciziile de creditare şi de restructurare ar fi fost luate la Bucureşti şi nu la Viena, Paris, Milano, Amsterdam şi Atena, s-ar fi salvat mai multe businessuri româneşti în criză?
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro