Burse - Fonduri mutuale

Actiunile incep sa-si gaseasca nivelul de echilibru

12.09.2006, 19:03 20

Bursa a inceput saptamana cu o corectie pe mai toate titlurile lichide, anuland practic avansul luat in sedinta precedenta. Brokerii spun ca are loc o stabilizare la nivelul cotatiilor de pe piata, proces care va continua si in urmatoarele zile.
"Piata trece printr-un proces de consolidare, cotatiile incep sa-si gaseasca nivelele de echilibru. Pe termen scurt nu ma astept la evolutii spectaculoase, cu toate ca exista o presiune la cumparare din partea investitorilor", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Volumele de tranzactionare s-au mentinut in continuare reduse, rulajul pietei atingand 5,9 milioane de euro.
"Cresteri la nivelul lichiditatii pe piata ar putea avea loc spre sfarsitul acestei luni. Pana nu vedem cresteri de 5-6% pe titlurile lichide, volumele pe piata nu vor creste semnificativ. Schimbarile in plan legislativ cu privire la impozitarea pe piata de capital a schimbat putin modul de abordare prin care unii investitori tranzactionau pe Bursa, fapt ce a condus la o scadere a lichiditatii pe piata", spune Rares Nilas.
SIF-urile au pierdut in medie 1% ieri, corectia survenind mai ales spre finalul sedintei. Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, care au pierdut 0,7%, pe un rulaj de 1,1 mil. euro (3,9 mil. lei).
In topul tranzactiilor s-au mai aflat titlurile Petrom, care au pierdut 0,9%, si actiunile Transelectrica, in scadere cu aproape 0,4%, pe rulaje de peste 0,8 mil. euro (2,8 mil. lei) fiecare. Titlurile BRD au pierdut 1,8% pe un rulaj foarte scazut.
Actiunile Turbomecanica au castigat ieri peste 5%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 0,13 mil. euro (0,48 mil. lei).
CNVM a aprobat saptamana trecuta noul Cod bursier, prin care blocul standard de tranzactionare este redus de la 500 la 100 de actiuni si care reglementeaza tranzactiile in marja si vanzarile in lipsa.
"Reducerea blocului standard de tranzactionare s-a facut pentru ca preturile actiunilor au crescut destul de mult fata de anul trecut si era greu sa se realizeze o splitare pe anumite titluri, ca de exemplu SIF-urile. Noile instrumente reglementate sunt destinate investitorilor sofisticati si cu experienta pe piata de capital. In circa un an de zile acestea ar putea sa aduca un plus semnificativ de lichiditate pe piata, odata ce se va pregati terenul pentru folosirea lor", considera Rares Nilas.

Actiunile SIF Transilvania au pierdut cel mai mult ieri dintre titlurile lichide, cu o scadere de 2,3%, anuland avansul luat de aceste titluri in ultima saptamana. Tranzactiile cu titlurile SIF Transilvania s-au ridicat la aproape 0,4 milioane de euro (1,3 milioane de lei). "SIF-urile cred ca vor evolua odata cu piata, respectiv o stabilizare in jurul actualelor cotatii, cel putin pana la aparitia unor noi informatii in piata legate de plata pachetului BCR de catre Erste, care le-ar putea pune din nou pe un trend ascendent", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. Inchiderea pe aceste titluri s-a realizat la cursul de 2,17 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Rafinare au inchis sedinta putin peste nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute, pe un rulaj de 0,27 milioane de euro (0,9 milioane de lei). Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost trimis vineri in judecata, in dosarul Rompetrol, omul de afaceri fiind acuzat de comiterea a sapte infractiuni. "Pentru actionarii Rompetrol Rafinare, inceperea procesului si punerea sub acuzatie a lui Patriciu a reprezentat un aspect pozitiv, pentru ca s-a terminat cu spectacolul mediatic care a provocat panica in randul investitorilor", considera Rares Nilas. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,0864 lei/actiune.

Actiunile producatorului de echipamente petru protectia mediului Comelf Bistrita au sarit cu aproape 8%, pe un rulaj foarte scazut, de circa 10.000 de euro (36.500 de lei). Compania a obtinut in prima jumatate a anului un profit net de 0,45 milioane de euro (1,62 milioane de lei), cu 20% mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile Comelf Bistrita au crescut, de asemenea, cu 11%, ajungand la 13,24 milioane de euro (46,87 milioane de lei). Pentru acest an, compania si-a bugetat un profit net de 1,26 mil. euro (4,41 milioane de lei) si o cifra de afaceri de aproape 26 mil. euro (90,6 mil. lei). Aceste titluri au inchis sedinta la un curs de 1,66 lei/actiune.

Titlurile Electromagnetica au sarit cu aproape 9% ieri, atingand un nou maxim pentru acest an. Tranzactiile in piata cu aceste actiuni au insumat aproximativ 82.000 de euro (0,28 milioane de lei). Titlurile producatorului de echipamente electrice au facut obiectul si unei tranzactii speciale prin care s-a transferat un pachet de 0,5 milioane de actiuni, la un pret cu 11,5% sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta. Valoarea acestei tranzactii s-a ridicat la 0,14 milioane de euro (0,5 milioane de lei). Ultima tranzactie cu actiunile Electromagnetica s-a perfectat la un pret de 1,23 lei/actiune, de circa 2,5 ori mai mare fata de nivelul de la inceputul acestui an.

Actiunile Conpet Ploiesti au pierdut aproape 7% luni, aceste titluri facand obiectul unor tranzactii in valoare de circa 30.000 de euro (92.000 de lei). Reprezentantii Petrom se pregatesc sa ceara in justitie plata a circa 45 de milioane de euro de la companiile de transport Conpet Ploiesti si Petrotrans pentru lipsa unei cantitati de 54.500 de tone de produse petroliere. De la inceputul acestui an, Conpet a castigat 92%, in ultimele sedinte cursul pierzand peste 18%. Pe parcursul sedintei de ieri, titlurile Conpet au fost tranzactionate la un pret maxim de 14 lei/actiune, pentru ca inchiderea sa aiba loc pe minim, la cursul de 13,5 lei/actiune.