Burse - Fonduri mutuale

Actiunile SIF, din nou in miscare

05.04.2004, 00:00 15



Sedinta de vineri a Bursei a consemnat o noua crestere a actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF), care au urcat in medie cu inca 2,2% in timp ce actiunile companiilor au inregiastrat in medie scaderi.



Indicele BET, care urmareste principalele zece companii cotate a coborat cu 1,4%, in timp ce BET-C, indicele general al pietei a pierdut 0,8%. Din cele cinci SIF - uri, cea mai mare apreciere a inregistrat-o vineri SIF Muntenia. Pe fondul unei presiuni crescute la cumparare, cotatia societatii au atins in prima parte a zilei un nivel maxim de 3.850 lei/actiune. La acest pret a fost transferat cel mai mare pachet, reprezentand 291.500 actiuni. Pretul de inchidere a fost de 3.800 lei/actiune, in crestere cu 4,1% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 3,3 miliarde lei.



Aprecieri importante au inregistrat si SIF Banat - Crisana si SIF Transilvania, cotatiile lor castigand 3,1%, respectiv 2% comparativ cu sedinta de joi. SIF Oltenia si SIF Moldova au incheiat ziua la o cotatie identica de 3.250 lei/actiune, practic aceeasi valoare de joi. Cu exceptia actiunilor SIF Transilvania care au facut obicetul unor tranzactii in valoare totala de 2,9 miliarde lei, toate celelate SIF - uri au inregistrat operatiuni de peste 3 miliarde lei.



Ca mai mare valoare a tranzactiilor l-au vinari realizat actiunile Bancii Transilvania cu operatiuni in valoare de 7,2 miliarde lei. Imediat dupa deschiderea care s-a facut la 7.400 lei/actiune, cotatia a intrat pe un trend descendent, concretizat prin atingerea la inchidere a unei valori minime de 7.150 lei/actiune. Cel mai mare pachet reprezentand 102.500 actiuni a fost transferat la un pret de 7.300 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile bancii au pierdut 2,7%.



Actiunile Petrom nu au reactionat vineri la anuntarea amanarii cu o saptamana a termenului de depunere a ofartelor in cadrul procesului de privatizare. Actiunile companiei au deschis sedinta la 2.150 lei/actiune si au coborat in prima parte a zilei pana la o cotatie de 2.050 lei/actiune. La 2.100 lei/actiune a fost transferat un pachet de 596.500 actiuni. Ultima tranzactie s-a perfectat la cotatia de deschidere, o valoare practic identica cu cea din sedinta precedenta. Transferurile au insumat 5,1 miliarde lei.



Marea majoritate a tranzactiilor care au implicat actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti s-au realizat la pretul de 4.950lei/actiune. Cotatia la inchidere nu a suferit modificari fata de valoarea anterioara. Transferurile au totalizat 801 milioane lei.



Societatea Electroaparataj Bucuresti a modificat data pentru convocarea Adunarii Generale a Actaionarilor, reuniunea urmand sa se desfasoare pe 23/24 aprilie. Raportarea situatiilor financiare pentru 2003 a fost stabilita la data de 27 aprilie.



Valoarea totala a tranzactiilor derulate in ultima sedinta a saptamanii trecute a continuat sa se mentina destul de redusa, operatiunile insumand 36,1 miliarde lei.





Piata Rasdaq



Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa Electronici RASDAQ au apartinut vineri operatorului portuar Socep Constanta, valoarea operatiunilor fiind de 1,5 miliarde lei.



Cotatia a oscilat intre 1.460 lei si 1.500 lei/actiune, la valoarea maxima derulandu-se si ultima tranzactie. Cotatia medie a urcat cu 3,17 %. Compania a convocat Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor pentru data de 6 aprilie, pe ordinea de zi gasindu-se aprobarea situatiilor financiare aferente anului trecut o data cu aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul in curs.



Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat o valoare a tranzactiilor redusa comparativ cu sedintele precedente, transferurile de vineri insumand 1,5 miliarde lei. Titlurile au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 35.000 lei si 35.500 de lei, cotatia de inchiderefiind la valoarea minima. Aprecierea medie a fost de 0,7%. Capitalizarea bursiera a bancii a atins vineri 50,1 milioane dolari. Conducerea bancii Carpatica intentioneaza sa distribuie anul acesta un dividend de 1.600 lei/actiune, o hotarare in acest sens urmand sa fie luata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor programata pentru data de 24 aprilie. Aceeasi adunare va discuta si propunerea de splitare a valorii nominale a actiunilor. In prezent, valoarea nominala a unei actiuni este de 10.000 lei, consiliul de administratie propunand ca noua valoarea nominala sa fie de 5.000 lei/actiune. Vor avea dreptul sa participe la AGA si sa incaseze investitorii care cumpara actiuni pana la data de 6 aprilie.



La Categoria de Baza, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de lactate Prodlacta Brasov. La inchidere, actiunile Prodlacta au fost tranzactionate la valoarea minima de vineri care a fost de 25.000 lei/actiune. Pe fondul unor operatiuni de 1,1 miliarde lei, cotatia medie a pierdut 1,17%.



Actiunile producatorul de ulei Argus Constanta au inregistrat o apreciere medie de 2,13%. Pe parcursul zilei, cotatia a oscilat intre 25.000 lei si 26.000 lei/actiune, inainte de a se stabiliza la inchidere la 25.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor nu a fost foarte ridicata, operatiunile totalizand 901 milioane lei. Cel mai important actionar minoritar al Argus este SIF Oltenia cu o participatie de 6,7%. Capitalizarea bursiera a societatii este de 24 milioane dolari.



Sedinta de vineri de la Bursa Electronica Rasdaq a fost caracterizata de o lichiditate redusa, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 7,4 miliarde lei.