Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Transelectrica au crescut cu 20% dupa rezultate

Actiunile Transelectrica au crescut cu 20% dupa rezultate

Click pentru imaginea intreaga

22.05.2008, 19:24 22

Actiunile transportatorului de energie electrica Transelectrica Bucuresti (TEL) au castigat aproape 20% in mai putin de o saptamana dupa ce compania a anuntat un profit net de 82,1 mil. lei (22,2 mil. euro) pe primul trimestru, in crestere cu 93,6% comparativ cu primul trimestru al anului trecut si cu 8% mai mult fata de nivelul castigului net prognozat pentru intregul an.
Ieri, actiunile companiei au castigat 1%, inchizand sedinta de tranzactionare la 28,3 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de 570 de milioane de euro.
Rezutatele raportate au determinat revenirea interesului investitorilor pentru aceasta companie, care a suferit incepand cu jumatatea anului trecut din cauza scaderii profiturilor.
Prezentata inainte de listare de catre analisti ca fiind o companie stabila, cu rezultate predictibile pe termen lung datorita domeniului foarte strict reglementat in care activeaza, Transelectrica a inregistrat cele mai mari fluctuatii ale rezultatelor dintre companiile mari de pe Bursa in ultimii doi ani, tocmai din cauza schimbarii tarifelor de catre autoritatea de reglementare.
Dupa ce in 2006, anul in care a fost listata, compania a inregistrat un profit record de 280 mil. lei, anul trecut aceasta si-a redus castigul la 50 mil. lei, pentru ca in primul trimestru al acestui an sa revina cu un profit record de 82 mil. lei.
Variatiile mari de profit au fost determinate de deciziile Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), care au influentat puternic castigurile companiei, potrivit analistilor.
De altfel, analistii celor mai mari societati de brokeraj de pe piata sustin in unanimitate ca deciziile autoritatii de reglementare reprezinta cel mai mare risc pentru rezultatele companiei. Cu toate acestea, opiniile lor privind evolutia companiei difera radical.
In timp ce analistii Raiffeisen Capital & Investment (RCI) si cei ai KBC Securities vad inca potential de crestere pentru actiunile Transelectrica, pe care le evalueaza in jurul a 35 de lei, analistii ING Bank avanseaza un pret tinta de 22,5 lei/actiune pe termen de un an si recomanda vanzarea titlurilor.
Analistii ING sustin ca, desi titlurile Transelectrica se tranzactioneaza cu discount fata de media companiilor similare din Europa, "discountul este justificat pe deplin de regimul de reglementare sever, care se va mentine probabil atata timp cat privatizarea sectorului energetic nu va fi finalizata". Ei mai sustin ca rentabilitatea capitalului investit de companie este mai mica decat costul capitalului, astfel "in loc sa creeze valoare prin investitiile de
76 mil. euro aprobate de autoritatea de reglementare, compania o distruge".
Potrivit analistilor ING, rezultatele din primul trimestru ale companiei, desi spectaculoase, nu sunt sustenabile.
Cresterea profitului operational al companiei cu 88% provine din cresterea cantitatii de electricitate transportata, de peste patru ori peste nivelurile estimate anterior de companie, din venituri mai mari din capacitatile de interconectare si din costuri mai mici datorita absentei congestiilor si costului tehnologic mai mic negociat cu autoritatea de reglementare.
"In aceste conditii, tarifele de transport si servicii de sistem ar trebui revizuite in scadere. Autoritatea de reglementare poate schimba tarifele in momentul in care rezultatele la jumatatea anului sunt in afara bandei de variatie de plus/minus 20% fata de buget", se arata in raportul ING.
Profitul net raportat de Transelectrica in primul trimestru este cu 8% mai mare decat castigul bugetat pentru tot anul.
Chiar si in aceste conditii, ING estimeaza ca profitul consolidat al Transelectrica se va ridica in acest an la 164 mil. lei, cu 160% peste nivelul de 63 mil. lei de anul trecut. Estimarea este chiar mai mare decat cea a analistilor Raiffeisen, care estimeaza un profit net consolidat de 136 mil. lei (37 mil. euro).
RCI care a intermediat oferta din 2006 prin care Transelectrica s-a listat la Bursa recomanda in ultimul raport cumpararea actiunilor si vede un pret - tinta de 35 de lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni.