Burse - Fonduri mutuale

Administratorii locali nu gasesc investitori in fonduri imobiliare

31.07.2008, 18:40 18

Fondurile de real estate risca sa nu treaca de faza de proiect, demersurile administratorilor de a lansa astfel de fonduri impiedicandu-se de entuziasmul in scadere al investitorilor pentru piata imobiliara, care se confrunta cu primele scaderi.
Target Asset Management si Certinvest sunt singurii administratori de pe piata locala care si-au facut publice intentiile de a lansa fonduri de plasamente imobiliare. Anuntat in urma cu doi ani, proiectul fondului imobiliar al Target nu a ajuns inca la o formula finala, administratorii preferand sa astepte modificarea legislatiei pentru a finaliza structura fondului.
Reprezentantii Certinvest au anuntat la inceputul anului lansarea unui fond imobiliar dupa ce un proiect anterior, fondul imobiliar Imoplus, a fost lichidat din cauza restrictiilor legislative care impiedicau fondul sa isi deruleze investitiile. Activele relativ mici, de aproximativ 500.000 de euro, alaturi de limita de 20% impusa expunerii pe un proiect, au limiat drastic orizontul investitional al fondului Imoplus.
Demarate la solicitarile investitorilor care doreau sa ia parte la cresterea accelerata a pietei imobiliare din anii trecuti, aceste doua proiecte se lovesc acum de un nou obstacol: apetitul in scadere al investitorilor pentru piata imobiliara si aversiunea la risc. Teoretic, o piata a actiunilor in scadere indreapta tot mai mult atentia investitorilor catre alternative investitionale asemeni pietei imobiliare. Insa aversiunea la risc a investitorilor este resimtita si fata de piata imobiliara.
"Pentru a putea obtine randamente si mentine un grad ridicat de diversificare a portofoliului, fondului imobiliar ii sunt necesare active de aproximativ 20 de milioane de euro. Aceasta suma este insa destul de dificil de strans de la investitori, pentru ca entuziasmul acestora fata de piata imobiliara a mai scazut", sustine Serban Nacsu, vicepresedintele societatii Target Asset Management, adaugand ca aceasta situatie nu va duce la o anulare a proiectului.
"Chiar daca investitorii nu mai sunt la fel de increzatori in piata imobiliara, proiectul fondului imobiliar merge inainte. Un fond imobiliar nu are cum sa piarda bani in Romania in urmatorii ani, cred ca poate aduce randamente chiar peste piata actiunilor", crede Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest.
Pe piata locala nu activeaza in prezent nici un fond de real estate, spre deosebire de cea bulgareasca unde la sfarsitul anului trecut cele 54 de trusturi de investitii de real estate (Real Estate Investment Trust-REIT) au cumulat active de peste 500 de milioane de euro, mare parte dintre acestea fiind tranzactionate la bursa de la Sofia, potrivit site-ului Comisiei de Servicii Financiare, reglementatorul pietei de capital din Bulgaria.