Burse - Fonduri mutuale

Adrian Tănase, CEO-ul BVB: Chiar dacă evoluţia a fost foarte bună pentru Bursa locală în ultimii 10 ani, iar economia noastră converge către cea europeană, nu vedem această convergenţă şi în pieţele de capital

Adrian Tănase, CEO-ul BVB: Chiar dacă evoluţia a fost...

Autor: Eduard Ivanovici

09.05.2024, 15:10 1389

Deşi Bursa de Valori Bucureşti a livrat în ultimul deceniu randamente peste pieţele dezvoltate din vestul Europei prin prisma indicilor, o problemă care trebuie adresată este faptul că piaţa de capital din România ar trebui să stea la baza creşterii economice şi nu invers, spune Adrian Tănase, CEO al grupului BVB, din care fac parte operatorul Bursei locale, Contrapartea Centrală şi Depozitarul Central.

„În ultimii zece ani, evoluţia a fost foarte bună pentru piaţa de capital locală. România a depăşit regiunea în ceea ce priveşte indicii, cu o performanţă anualizată de 17% incluzând dividendele. Am avut randamente foarte bune pe piaţa principală, iar participarea la piaţă a crescut semnificativ, numărul de conturi de retail s-a triplat în ultimii cinci ani”, a declarat Adrian Tănase.

CEO-ul BVB a fost prezent joi, 9 mai la evenimentul CFA Central And Eastern Europe Investment Conference – Transmisiune ZF Partners Events, într-un panel din care au mai făcut parte Radu Crăciun, director general al BCR Pensii şi preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat, Robert Bohynik, managing director, CIO, Goldman Sachs Poland, Gavin Marriott, investment director from global and US Equities, Schroders şi Petr Koblic, CEO, Bursa de Valori Praga.

„Economia noastră converge către cea europeană, dar nu vedem această convergenţă în pieţele de capital. Este o realitate şi trebuie să găseşti soluţii pentru a genera această convergenţă. Dacă pieţele europene suferă, noi suferim mai mult, în această regiune. Piaţa de capital creşte ca efect al creşterii economiei şi trebuie să ai un efect invers: pieţele de capital să genereze creştere economică şi să devină relevante pentru economie”, continuă reprezentantul Bursei de Valori Bucureşti.

Ce soluţii pot exista în acest sens?

„Cred că segmentul emitenţilor se află în spatele cumpărătorilor, care se dezvoltă mai mult decât vânzătorii. În opinia mea, aceasta ar trebui să fie prioritatea: trebuie să generezi un pipeline. Pe acest lucru ar trebui să ne concentrăm în următorii zece ani”, spune Adrian Tănase.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO