Burse - Fonduri mutuale

Alpha Finance a trecut pe pierdere in 2006

Alpha Finance a trecut pe pierdere in 2006

Compania a intermediat listarile Transelectrica si Alumil

01.03.2007, 17:27 19

Societatea de brokeraj Alpha Finance Romania, care a intermediat cele mai importante oferte publice primare initiale din 2006, cele ale Transelectrica si Alumil, a incheiat anul trecut cu o pierdere de 11.000 de euro, potrivit raportului financiar al grupului elen Alpha Bank. In 2005, societatea obtinuse un profit de 0,6 milioane de euro.
Alpha Finance a fost manager principal in sindicatul care a intermediat oferta derulata de Transelectrica pentru listarea la Bursa, ceilalti brokeri din consortiu fiind Raiffeisen Capital & Investment si BRD Securities. Intermediarii ofertei Transelectrica trebuia sa incaseze un comision de aproape 800.000 de euro, pentru ca au reusit sa vanda toate actiunile din oferta.
Potrivit informatiilor disponibile pe piata, comisionul nu s-a impartit in mod egal, ci in functie de valoarea ordinelor de subscriere primite de fiecare din cele trei societati de brokeraj. Oferta Transelectrica s-a derulat in vara anului trecut.
Alpha Finance a mai intermediat si oferta Alumil, dar este posibil sa nu fi incasat anul trecut comisionul pentru aceasta tranzactie, din cauza ca finalizarea ofertei s-a prelungit pana la inceputul acestui an. Societatea trebuia sa incaseze un comision de 1,65% din valoarea ofertei de listare, adica circa 140.000 de euro, din care a suportat o parte din cheltuielile legate de listare.
Oferta Alumil s-a derulat spre finalul lui 2006, dar decontarea ei a fost amanata pana la finalul lunii ianuarie din cauza unei investigatii declansate de CNVM asupra brokerilor care nu au respectat prospectul ofertei.
Reprezentantii Alpha Finance nu au fost disponibili ieri pentru comentarii.
Potrivit datelor din raportul Alpha Bank, societatea de brokeraj a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 1,42 milioane de euro, in scadere cu 27% fata de afacerile din 2005.
Alpha Finance a ocupat anul trecut locul 21 in topul brokerilor de la BVB, dupa tranzactiile realizate atat pe piata principala a Bursei, cat si pe RASDAQ, cu un rulaj de 118,7 milioane de euro. In 2005, societatea ocupase locul al 12-lea, cu tranzactii de 129,3 milioane de euro.
Anul trecut, fostul director al societatii Florin Aldea, impreuna cu un alt broker, Cerasela Rus, au fost trimisi in judecata in dosarul Rompetrol. In toamna, Cornel Fumea, director pana atunci al Alpha Finance, a parasit societatea pentru a prelua functia similara la rivalii de la BRD Securities.
In locul lui Fumea la Alpha Finance a venit Marian Dinu, fost membru in Comitetul Bursei pana in primavara si fost director al producatorului de utilaj petrolier UPET Targoviste.
Grupul elen Alpha Bank controleaza 45,68% din capitalul Alpha Finance Romania. Restul actiunilor apartin Alpha Finance (Grecia) - 29,59%, Alpha Bank Romania - 15% si Alpha Leasing Romania - 9,72%.