Burse - Fonduri mutuale

Analiştii suspectează noi intrări ale străinilor pe Bursa de la Bucureşti

Analiştii suspectează noi intrări ale străinilor pe Bursa de la Bucureşti

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

16.03.2011, 23:49 24

Bursa de la Bucureşti (BVB) a închis sesiunea de miercuri înurcare cu 1,68%, decuplându-se de pie­ţele externe careînre­gistrau corecţii, pe fondul îngri­jo­rărilor jucătorilorprivind gestionarea efectelor crizei nuclerare din Japonia şiimpactul violenţelor din Bahrain asupra cotaţiei ţiţeiului.

La sfârşitul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Londra şiParis erau în coborâre cu până la 0,4%, iar piaţa de la Frankfurtconsemna un avans de 0,2%. Bursa din Statele Unite a deschis deasemenea în scădere, din cauza te­merilor legate de impactul crizeinu­cleare din Japonia şi de preţul ţiţeiului.

"Dacă privim la evoluţiile bursiere din plan local comparativ cucele de pe pieţele externe vom o observa o relativă supraperformaredin partea indicilor pieţei de la Bucureşti în ultimele 2-3săptamâni, în condiţiile în care ultimele statistici din sferamacroeconomică locală au fost preponderent pozitive şi pesteaşteptări, ceea ce oferă o perspec­tivă ceva mai bună pentruevolu­ţia econo­mică din acest an. Pe de altă parte, publi­careaconvocatoarelor AGA şi intenţiile de distribuire a unor dividendedestul de consistente au stârnit interesul unor investitori deportofoliu, care au intrat în piaţă", a declarat Mihai Alexa,analistul casei de brokeraj Broker Cluj

El consideră că îngrijorările pe plan extern ţin şi deescaladarea conflictelor din nordul Africii şi Orientul Mijlociu,care alimentează preţul barilului de petrol.

"De asemenea, având în vedere poziţia Japoniei, în topulprimelor trei economii din lume, şi situaţia critică în care seaflă în prezent din cauza cutremu­ru­lui produs vinerea trecută,este de aşteptat ca creşterea economică la nivel mon­dial să fieafectată de acest eve­ni­ment nefericit", a spus Alexa. SectorulSIF afişa, la deschidere, cea mai pro­nun­ţată creştere, de 2,29%,însă indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor, a pierduttreptat din avans şi a închis cu 1,83% peste nivelul de marţi. Celemai lichide zece acţiuni de la BVB au consemnat miercuri un câştigsimilar, de 1,83%.

Valoarea operaţiunilor realizate miercuri la BVB s-a ridicat la39,62 mil. lei (9,46 mil. euro), cu 31% sub rulajul de marţi, de58,2 milioane lei (13,9 mil. euro).

Acţiunile Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide însesiunea de miercuri. Pe piaţa principală, acţiunile FP au închisîn urcare cu 0,51%, la 0,595 lei, pe o lichiditate de 8,02 milioanelei. "Pe lângă deal-urile importante cu acţiunile FP în ultimele 2săptămâni am observat o creştere semnificativă a volu­melor detranzacţionare pe SIF-uri, astfel încât putem suspecta prezenţaunor investitori instituţionali de calibru pe piaţa locală", a maispus Alexa.

El mai spune că pentru moment ştirile din sfera macroeconomicărepre­zintă piesa de rezistenţă pentru investitorii activi de laBVB, în timp ce evenimentele din scena politică par a fimarginalizate, deocamdată, şi ar putea fi percepute ca un"non-event" ţinând cont de eşecul înregistrat de prece­dentelemoţiuni de cenzură depuse de opoziţie.


De urmărit astăzi

  • Acţiunile Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) care au pierdutieri 15%, limita maximă de variaţie dintr-o şedinţă, după cecompania a anunţat că nu va distribui dividende în acest an.Titlurile ELGS au rămas fără vânzători şi au închis la un nivel de0,8075 lei/unitate.
  • Acţiunile Bermas Suceava, care a anunţat că va distribui ceamai mare parte din profitul obţinut anul trecut sub formă dedividende pentru acţionari. Ultima tranzacţie cu aceste titluri s-aderulat la un preţ de 0,79 lei/unitate.
  • Evoluţia burselor internaţionale după ce bursa americană adeschis indecis şedinţa de ieri, cu variaţii atât în plus, cât şiîn minus pe principalii indici, iar bursele europene înregistrauevoluţii mixte.