Burse - Fonduri mutuale

Ardaf cere inca o data bani de la actionari

13.10.2006, 19:25 14

Administratorul special al companiei de asigurari Ardaf Cluj-Napoca va propune din nou actionarilor sa injecteze bani in companie, dupa ce ultimele doua majorari nu i-au convins pe actionari sa vina cu bani la companie.
Ardaf a fost pusa de Comisia de supraveghere a asigurarilor (CSA) sub administrare speciala ca urmare a scaderii lichiditatii. Operatiunea, care va fi discutata de actionari pe 14 noiembrie, va fi insotita de emiterea unui numar de un miliard de titluri cu o valoare de nominala de 0,1 lei/actiune, iar subscrierea va fi efectuata in doua etape.
In prima etapa, actionarii existenti la data de inregistrare isi vor putea exercita dreptul de preferinta direct proportional cu detinerile de actiuni de la acea data.
In a doua etapa, actionarii existenti la data de inregistrare vor avea posibilitatea sa subscrie nelimitat actiunile ramase dupa prima etapa. Daca in etapa a doua actiunile sunt suprasubscrise, alocarea titlurilor se va face prorata. Actiunile ramase nesubscrise dupa a doua etapa vor fi anulate.
In sedinta din 14 noiembrie, actionarii vor discuta si majorarea valorii nominale a actiunilor existente si a celor rezultate in urma majorarii capitalului social, de la 0,1 lei/titlu la 0,2 lei/titlu.
Conform convocatorului AGA, in cazul actionarilor care, in urma participarii la majorarea capitalului social, detin un numar impar de titluri, actiunea impara va fi anulata, iar contravaloarea acesteia, respectiv 0,1 lei, va fi restituita actionarului.
Pentru actionarii care nu au participat la majorarea capitalului social si, in urma acestei operatiuni, vor detine un numar impar de titluri, actiunea impara va fi dobandita de Ardaf, conform Legii 31/1990.
Pretul titlurilor care vor fi rascumparate de societate va fi egal cu pretul mediu ponderat pe ultimele 52 de saptamani de tranzactionare, anterioare datei de inregistrare.
Dupa cele doua majorari de capital, Tender SA detine 56,185% din titlurile Ardaf, Raiffeisen Zentralbank are 19,93%, iar fondul Clairmont Holding Limited controleaza 10,17% din capital.
Majorarea propusa actionarilor ar putea produce insa schimbari substantiale in structura actionariatului companiei de asigurari.
In prezent, Ardaf are un capital social de 61,85 milioane de lei, recent majorat cu 11,8 milioane de lei in urma unei propuneri de crestere cu 181,2 milioane de lei.
Asiguratorul a consemnat in primul semestru pierderi de 82,4 milioane de lei, acestea fiind cauzate in cea mai mare parte, potrivit administratorului special, de retratarea situatiilor financiare ale companiei din ultimii ani.
Actiunile Ardaf sunt listate pe piata RASDAQ a Bursei de Valori, insa au fost suspendate de la tranzactionare de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare dupa intrarea companiei in administrare speciala.
Compania a subscris in perioada ianuarie-iunie prime de asigurare de 122,6 milioane de lei, in scadere cu 21,79% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut.