Burse - Fonduri mutuale

Banii strainilor umfla Bursa in plina canicula

Banii strainilor umfla Bursa in plina canicula

Click pentru imaginea intreaga

19.06.2007, 18:07 14

Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti au urcat ieri la maxime istorice, majoritatea titlurilor listate inchizand sedinta cu cresteri.
SIF-urile au fost principalul motor al cresterilor de ieri, dominand sedinta de tranzactionare din punctul de vedere al valorii transferurilor. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a castigat 2,6%, inchizand la un nou maxim istoric.
Indicele BET, care urmareste cele mai mari zece companii de la Bursa, a atins de asemenea un maxim istoric, depasind precedentul record din luna februarie. Corectia actiunilor BRD, care au pierdut 3,4% dupa ce vineri urcasera 12%, a fost compensata de cresterile semnificative inregistrate de Banca Transilvania, Impact si Oltchim, astfel ca indicele a avansat cu 1,16%.
La nivelul capitalizarii, Bursa de Valori a castigat 1,1 miliarde de euro in ultimele doua sedinte, depasind 25,6 miliarde de euro.
Cresteri semnificative precum cele de ieri sunt atipice pentru aceasta perioada daca avem in vedere experienta ultimilor doi ani, insa brokerii sustin ca aceasta evolutie se incadreaza in evolutia generala a pietelor internationale, care au atins in ultimele saptamani noi maxime istorice.
De asemenea, pe plan intern exista un optimism in randul investitorilor, care se asteapta in general la o evolutie pozitiva a pietei.
"Fata de alte piete care au atins in ultima perioada maxime istorice, bursa noastra era intr-un con de umbra. In sfarsit, dupa o perioada foarte anosta, volatilitatea a crescut, volumele sunt in crestere, la fel si preturile. Daca piata confirma aceasta tendinta putem vorbi din nou de un trend de crestere", sustine Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker Cluj.
Investitiile pe pietele externe de actiuni se afla la un nivel fara precedent, iar analistii sustin ca acest fenomen este sustinut si de rezultatele economice ale companiilor. Totusi, in eventualitatea aparitiei unor corectii mai severe pe pietele externe, acestea isi vor pune cu siguranta amprenta si asupra pietelor romanesti.
"Exista un exces de lichiditate la nivel mondial, determinat si de cresterea vitezei de rotatie a banilor. Profiturile firmelor au atins si ele niveluri ridicate, astfel ca indicii de evaluare nu au atins inca nivelurile ridicate care sa sugereze aparitia unui buble. Este posibil sa apara o corectie semnificativa, insa deocamdata nu vad motive de ingrijorare", sustine Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
Pe plan local, introducerea tranzactiilor in marja si a instrumentelor derivate pe indicii bursieri ar putea atrage mai multi bani noi in piata in perioada urmatoare, in con-ditiile in care investitorii vor dispune acum de noi modalitati de protectie impotriva riscurilor de pe Bursa.
"Introducerea derivatelor pe indicele BET va incuraja investitorii straini sa cumpere actiuni pe piata spot, deoarece acestia vor avea acum si instrumentele necesare ca sa se protejeze impotriva volatilitatii prin hedging. Urmatorul pas va fi lansarea unui derivat pe indicele BET-FI", considera Manaila. Investitorii locali sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia pietei in perioada urmatoare, iar stirile pozitive venite din economie intaresc increderea investitorilor, potrivit brokerilor.
"Investitorii se asteapta la o toamna cu cresteri, in conditiile in care in aceasta perioada preturile sunt teoretic cele mai mici. Pe piata intra bani noi atat din partea investitorilor locali, cat si a celor straini. S-ar putea sa vedem si unele corectii, dar pe ansamblu trendul este de crestere", sustine Octavian Molnar, seful IFB Finwest din Arad.