Burse - Fonduri mutuale

Brokerii dau semnalul inceperii sezonului de listari pe Bursa

Brokerii dau semnalul inceperii sezonului de listari pe Bursa
11.02.2010, 23:08 16

Brokerii spun ca atragerea de finantare prin intermediul Burseia devenit tot mai atractiva, pe masura ce investitorii s-au intorsin piata si sume mari de bani stau in depozite bancare siinstrumente cu venit fix, gata sa caute oportunitati de investirepe Bursa.

"Contextul de listare este in acest moment mult mai bun decatera in 2008 sau 2009 si ne asteptam la caderi foarte abrupte. Acumne asteptam la cresteri, chiar daca nu foarte line. Lipsaoperatiunilor de acest gen din ultima perioada confera ovizibilitate mai mare celor care doresc sa faca acest pas in acestmoment decat peste cativa ani, cand probabil numarul listarilor vafi cu mult mai mare", spune Razvan Pasol, presedintele societatiide intermediere Intercapital Invest.

El spune ca sunt companii care au reluat discutiile de listarecu firma de brokeraj din proprie initiativa ca urmare a lipseialternativelor de finantare. "Spre deosebire de alti ani, acum suntfoarte multi bani pusi de o parte in depozite si instrumente cuvenit fix care cauta noi oportunitati de investire, iar fondurilede pensii romanesti isi extind portofoliile de actiuni", a precizatPasol.

Directorul Intercapital Invest mai spune ca multi manageripornesc cu niste idei gresite cand au in vedere finantarea prinBursa, ceea ce ii impiedica sa faca acest pas.

"Managerii se tem sa nu piarda controlul companiei, insadeciziile se iau in AGA de catre actionarul majoritar. O alta teamaeste cea de scadere a actiunilor, insa in perioade de crizavaloarea tuturor activelor scade, inclusiv a companiilor nelistate.Un alt repros pe care managerii il aduc este ca procesul de listareeste foarte dificil. Nu neg acest lucru, insa as adauga faptul caoperatiunea de listare este gestionata si coordonata de unul saumai multe firme de brokeraj, iar compania nu este singura in acestproces", afirma Razvan Pasol.

Brokerii sunt de parere ca listarea la Bursa este optiuneaideala pentru firmele care vor sa se dezvolte si sa iasa lasuprafata, in masura in care deja si-au epuizat capitalul definantare.

"Intr-un anumit sector jucatorii pot sustine cam acelasi grad deindatorare si nu o sa vezi ca o companie are un grad de indatorarede doua ori mai mare ca alta. De obicei sursele proprii au fostbagate in companie pana la refuz. In aceste conditii, daca vrei sate dezvolti peste ceilalti, peste gradul de indatorare, trebuie saapelezi la Bursa", spune Florin Ilie, directorul piete de capitalin cadrul ING Bank Romania.

El a mai precizat ca, spre deosebire de finantarea prin credite,in care compania este obligata sa plateasca periodic o dobanda,indiferent de contextul de piata, pe Bursa actionarul majoritar areavantajul ca poate decide daca si cand sa ofere dividende.

"Chiar si cel mai performant manager sau companie poate dafaliment daca este prea indatorata prin simpla proasta gestionare asurselor de finantare", spune Ilie.

El a mai adaugat ca in Romania antreprenorii sunt mai dispusi saapeleze la "mici intelegeri" cu firme de private-equity pentru a sefinanta, decat sa apeleze la Bursa, desi frica de a pierdecontrolul este mai justificata in acest caz, pentru ca pe Bursasunt multi investitori care detin mai putin din companie si astfelsunt mai putin deranjanti.