Burse - Fonduri mutuale

Brokerii, in continuare cu ochii pe Transelectrica

04.09.2006, 19:24 15

Brokerii asteapta sa vada saptamana aceasta unde se vor stabiliza actiunile Transelectica, dupa ce acestea au oscilat puternic saptamana trecuta. Compania a fost listata incepand de marti la Bursa. Actiunile au castigat vineri aproape 6%, pe un rulaj de 1,6 mil. euro (5,8 mil. lei).
Brokerii sunt de parere ca aprecierea importanta a acestor titluri este o consecinta a faptului ca unii investitori au avut nevoie de o confirmare din punctul de vedere al evolutiei acestor actiuni dupa listare pentru a se hotari in privinta achizitionarii.
"In primele zile dupa listare unii investitori asteapta sa vada la ce cotatii se stabilizeaza pretul inainte de a lua decizia de investire, drept pentru care cursul actiunilor nu a cunoscut de la inceput o crestere substantiala. Estimarile de profit ale companiei pentru sfarsitul de an chiar daca nu sunt imbucuratoare, trebuie avut in vedere faptul ca la jumatatea anului Transelectrica a realizat un profit mai mare decat tot anul trecut", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
"Potentialul de crestere in viitor al Transelectrica este unul ridicat. In primul rand, are loc o intensificare a schimburilor comerciale cu energie electrica intre tarile vest-europene si cele foste sovietice, iar Romania dispune de o pozitionare strategica foarte buna din acest punct de vedere. In acelasi timp, consumul intern de energie electrica este intr-o continua crestere", precizeaza Adrian Simionescu, director la Finance Securities.
Titlurile Rompetrol Rafinare au fost cele mai tranzactionate din piata, castigand aproape 2% pe un rulaj de 2,5 mil. euro (8,9 mil. lei). Indicele BET a inchis putin sub nivelul din sedinta precedenta, tras in jos de evolutia actiunilor Petrom, care au pierdut 0,9%. Actiunile SIF au inchis in medie cu o crestere de 0,25%, pe rulaje foarte scazute.
Tranzactiile de peste 10 milioane de euro incep sa devina un laitmotiv pe Bursa, dupa ce in sedinta de vineri am avut parte din nou de o lichiditate crescuta.
"E totusi prea devreme sa tragem concluzia ca investitorii straini mari au inceput sa intre pe piata. Consider ca acest lucru ar fi cert in masura in care am avea parte de rulaje zilnice pe Bursa de circa 40-50 mil. lei timp de o saptamana. Volumele mai ridicate din ultimele sedinte ar putea fi o consecinta a listarii Transelectrica, ramanand de vazut daca acestea se vor pastra si in perioada urmatoare", spune Razvan Pasol.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost cele mai tranzactionate la nivelul pietei, castigand aproape 2% pe un rulaj de peste 2,5 mil. euro (8,9 mil. lei). Aceste titluri sunt puternic speculate pe piata, in special ca urmare a informatiilor care apar pe piata cu privire la acuzatiile aduse lui Dinu Patriciu, actionarul majoritar al grupului, in dosarul Rompetrol. Adunarea generala a actionarilor companiei a aprobat de curand participarea la majorarea de capital a unor subsidiare, cu sume care depasesc 40 mil. dolari. Ultima tranzactie cu titlurile Rompetrol Rafinare s-a perfectat la un pret de 0,083 lei/actiune, dupa ce, pe parcursul sedintei, au atins un curs maxim de 0,0841 lei/actiune.

Titlurile Petrom au pierdut 0,9%, fiind singurele actiuni lichide care au inregistrat o scadere in ultima sedinta a saptamanii trecute. Tranzactiile din piata cu aceste titluri au insumat 1,8 milioane de euro (6,4 milioane de lei). Actiunile Petrom au facut obiectul unor tranzactii speciale, prin care s-au transferat 5 milioane de actiuni la un pret de 0,56 lei/actiune, peste cursul de inchidere de vineri. Valoarea acestor tranzactii s-a ridicat la aproape 0,8 milioane de euro (2,8 milioane de lei). Pe parcursul sedintei, aceste titluri au oscilat intre un prag minim de 0,545 lei/actiune si unul maxim de 0,555 lei/actiune, pentru ca inchiderea sa aiba loc la un pret de 0,55 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Well Services (Petros) au inregistrat o crestere de 1,6%, pe fondul unui rulaj de circa 0,14 milioane de euro (0,5 milioane de lei), tranzactii record pentru aceste titluri pentru acest an. Interesul mai ridicat pentru actiunile Petros s-a observat mai ales dupa raportarea rezultatelor companiei la jumatatea anului. Divizia de servicii a grupului Rompetrol a obtinut in primele sase luni ale anului un profit in crestere cu 5,7% si o cifra de afaceri mai mare cu 2,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De la inceputul acestui an, titlurile Petros s-au apreciat cu peste 50%, ajungand vineri la un pret de 0,325 lei/actiune.

Actiunile producatorului de elicoptere IAR Brasov au sarit din nou cu peste 11%. Aceste titluri au facut obiectul unor tranzactii in valoare de circa 27.000 de euro (96.000 de lei). Aprecierea de curs vine in contextul rezultatelor foarte bune raportate de IAR Brasov pe primele sase luni ale anului. Compania, specializata in constructia si reparatia de elicoptere, a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 28,8 mil. euro (102 mil. lei), cu 16% mai mare decat cea realizata pe tot anul trecut. Profitul net a crescut, de asemenea, de peste 2 ori comparativ cu primele sase luni ale lui 2005, ridicandu-se la 3,6 mil. euro (12,77 mil. lei). Inchiderea pe aceste titluri a avut loc la 6,05 lei/actiune.

Titlurile Ipromet Bucuresti au fost cele mai tranzactionate vineri pe piata Rasdaq, cu un rulaj de circa 33.000 euro (0,18 mil. lei). Rezultatele raportate de companie in prima jumatate a anului nu au determinat fluctuatii semnificative ale pretului in piata, acestea mentinandu-se in jurul cotatiei de 7,5 lei/actiune. Compania a incheiat primele sase luni cu o pierdere de 0,3 mil. euro (1 mil. lei), dupa ce in perioada similara a anului trecut obtinuse un proft de peste 1,2 mil. euro (aproape 4,4 mil. lei). Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 6,7%, ajungand la 0,53 mil. euro (1,8 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Ipromet s-a realizat la un curs de 7,5 lei/actiune.