Burse - Fonduri mutuale

Brokerii îndeamnă investitorii să urmărească ştirile şi să fie prudenţi

Brokerii îndeamnă investitorii să urmărească ştirile şi să fie prudenţi

Brokerii îndeamnă investitorii să urmărească ştirile şi să fie prudenţi

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

06.10.2011, 00:03 761

Bursa de la Bucureşti a închis cu un avans de 0,6%, după mai multe şe­dinţe de scădere în urma cărora a atins cel mai re­dus nivel din ultimii doi ani, ru­la­jel­e men­ţinându-se destul de reduse "Piata şi-a mai revenit astăzi (miercuri - n.red.) sau poate este doar un repaus după că­de­rea de marţi. Există o aşteptare, fapt de­monstrat de volumele destul de mici. Cel mai mult au suferit SIF-urile şi sec­torul bancar, iar BET-FI se afla în zona cri­tică de 15.000 de puncte şi dacă spar­ge acest nivel probabil că următorul prag va fi cel de 12.500 de puncte", a de­cla­rat Marcel Murgoci, directorul de ope­­raţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Acţiunile celor mai lichide zece companii analizate de indicele BET se plasa cu 0,51% peste nivelul de marţi.

Murgoci consideră că jucătorii trebuie să rămână prudenţi şi să urmă­rească toate noutăţile.

"Investitorii sunt cuprinşi de panica unei posibile recesiuni economice şi nu se mai gândesc decât la o modalitate să scape mai rapid de acţiuni sau măcar la o parte importantă din portofoliul lor. Pe termen scurt este greu de realizat o previziune pentru că orice scenariu este posibil. Ceea ce trebuie să facă investi­torii este să rămână atenţi la ştiri şi să reacţioneze pe măsură ce ele apar. Pa­nica probabil că va mai pătrunde în pie­ţele financiare, creând un mediu perfect pentru speculatori", a spus Murgoci.

Potrivit directorului Estinvest, pe plan local singurele ştiri care mai pot agita piaţa vor fi cele referitoare la modificarea pragului de deţinere la SIF-uri şi noi amănunte legate de posibila achiziţie de către Erste a acţiunilor BCR deţinute de SIF-uri.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide în sesiunea de miercuri, însă cele mai multe titluri tranzacţionate au fost cedate prin cinci transferuri speciale, în valoare de 10,82 milioane lei. Ultima tranzacţie deal a fost operată la un preţ de 0,43 lei, cu 1,11% peste referinţa de marţi, când a fost înregistrat minimul de la listarea FP. Pe piaţa principală ac­ţiunile au închis la acelaşi preţ, de 0,43 lei, şi au fost încheiate operaţiuni de 8,46 mil. lei.

Lichiditatea de pe segmentul de acţiuni a fost de 30,75 mil. lei (7,1 mil. euro), peste rulajul sesiunii precedente, de 23,8 mil. lei (5,5 milioane euro).

Acţiunile Băncii Carpatica au înregistrat şi miercuri cel mai mare câştig, de 15%, ultimul transfer fiind per­fectat la un preţ de 0,0621 lei. Titlurile au rămas fără vânzători, astfel că rulajul a fost de doar 458.000 de lei. Titlurile BCC au urcat şi marţi, cu 14,89%.

Ziarul Financiar a scris marţi că discuţiile dintre omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează Banca Carpatica, şi fondul de private equity AnaCap privind încheierea unei tran­zacţii care să injecteze capital în bancă urmează să ajungă la un deznodământ la jumătatea acestei luni, după ce po­tenţialul investitor va încheia procesul de due diligence şi va avansa o ofertă.

La finele sesiunii de la Bucureşti, bursele europene urcau cu până la 3,7% după ce miniştrii europeni ai finanţelor au convenit să protejeze băncile din zona euro afectate de criza datoriilor de stat.


De urmărit astăzi

  • Acţiunile Dafora Mediaş (DAFR) după ce fraţii Cristescu au achiziţionat prin Foraj Sonde Craiova (FOSB) pachete importante din companie, ajungând la o deţinere de 11,26% din capitalul firmei de foraj controlată de Gheorghe Călburean.

  • Titlurile Băncii Carpatica (BCC), care au câştigat din nou 15% după ce au apărut informaţii legate de discuţiile dintre omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează Banca Carpatica, şi fondul de private equity AnaCap privind încheierea unei tranzacţii prin care să injecteze capital în bancă.

  • Acţiunile Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) după ce mai mulţi membri din conducerea societăţii au fost amendaţi de CNVM pentru că nu le-au permis unor acţionari să subscrie la operaţiunea de majorare. Ieri, acţiunile companiei au pierdut 12,9%.