Burse - Fonduri mutuale

Brokerii pierd 50.000 euro/zi din cauza crizei politice

27.10.2009, 23:16 43

Criza politica a determinat o scadere puternica a valoriitranzactiilor de pe Bursa in ultimele doua saptamani, ceea ce a dusimplicit si la o scadere a veniturilor din comisioane inregistratede casele de brokeraj.

"Scaderea lichiditatii cred ca are multa legatura cu crizapolitica. Practic nimeni nu mai vinde si nimeni nu mai cumpara,atat investitorii straini cat si cei romani aflandu-se inasteptare, piata fiind blocata. Se asteapta rezolvarea crizeipolitice precum si alegerile prezidentiale. Cu toate acestea,alegerile prezidentiale nu ar trebui sa fie mai importante pentruca nu presedintele trebuie sa se ocupe de starea economiei, ciGuvernul", spune Octavian Molnar, directorul general al societatiide brokeraj IFB Finwest.

In ultimele sedinte de tranzactionare, valoarea medie atranzactiilor de pe Bursa s-a situat sub 3 milioane de euro, fatade un nivel de circa 8 milioane de euro la sfarsitul luniiseptembrie, inainte de declansarea crizei politice. Considerand uncomision mediu de 1% din valoarea tranzactiilor, cele 70 de firmede brokeraj de pe piata pierd in fiecare zi circa 50.000 deeuro.

Asta in conditiile in care perioada raportarilor financiare alecompaniilor listate, care incepe saptamana aceasta, este in modtraditional marcata de o activitate mai intensa pe Bursa, pe masurace investitorii isi refac calculele si isi reconfigureazapozitiile.