Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că investitorii aşteaptă să vadă direcţia economiei mondiale

Brokerii spun că investitorii aşteaptă să vadă direcţia economiei mondiale
23.08.2010, 23:57 23

Bursa a scăzut luni cu 0,28%, înregistrând ast­fel a patraşedinţă con­secutivă de corecţii, într-o piaţă în care investitoriiau continuat să aibă un interes redus pentru tranzacţionare, astfelcă lichiditatea a fost de numai 7 milioane de lei. Cele mai multeacţiuni au înregistrat variaţii foarte reduse încă din primeleminute, iar în acest context cei mai mulţi dintre spe­culatori aupreferat să aştepte şi să nu intre la tranzacţionare, întrucât nupot obţine câştiguri din astfel de oscilaţii, spun brokerii."Volumele mici de tranzacţionare sunt determinate de absenţainvestitorilor din piaţă. Datorită evoluţiei laterale (creşteriuşoare urmate de scăderei uşoare şi invers - n.r.), speculatoriisunt în afara pieţei, iar investitorii de portofoliu sunt blocaţiîn investiţii sau aşteaptă noi evenimente, noi ştiri care să dea untrend mai clar pieţei", a declarat Adrian Barbu, trader la diviziade brokeraj a BRD (BRD).
El consideră că cel puţin până în septembrie nu vor apărea ştiri depe plan local care să poată determina mişcări mai ample alecotaţiilor.

În a doua parte a zilei, investitorii care au vrut să vândă uneleacţiuni s-au văzut nevoiţi să reducă uşor preţurile în căutareaunei contrapărţi, deşi ordinele de vânzare erau reduse, iar pieţelemature din Europa au fost pe creştere.
Totuşi, corecţiile nu au fost de amploare, iar volumele de acţiunitranzacţionate s-au menţinut la niveluri foarte reduse.
În ultimele cinci minute indicele BET-FI a revenit pe creştere, dela o corecţie de 0,7%. La finalul zilei, indicele BET-FI se plasacu 0,25% peste nivelul de vineri.
Rulajul pieţei principale, de 7 milioane de lei (1,6 milioane deeuro), a fost cu 25 de procente mai redus decât lichiditatea dinşedinţa anterioară, de 9,3 milioane de lei
(2,2 milioane de euro).

Totodată, valoarea cumulată a tuturor operaţiunilor de la BVB, de7,3 milioane de lei (1,7 milioane de euro), a fost de 3,6 ori mairedusă raportat la rulajul total de vineri, de 26,6 milioane de lei(6,2 milioane de euro). Suma din şedinţa anterioară a fostasigurată în proporţie de 63% de transferuri cu titluri de stat, de16,7 milioane lei (3,9 milioane de euro).
"La nivel global, se aşteaptă ştiri macroeconomice care să validezeo răcire a creşterii economice sau chiar revenirea în recesiune,fie o con­ti­nuare a creşterii economice la ni­velurile actuale,ceea ce poate im­prima un trend mai accentuat pentru piaţă", aadăugat Barbu.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mailichide din piaţă, cu operaţiuni de 1,3 milioane lei şi, respectiv,1,2 milioane de lei.
Cele două titluri au susţinut astfel 37% din rulajul bursei.Cotaţia acţiunilor companiei petroliere a scăzut cu 0,59%, la 0,338lei, iar titlurile societăţii de investiţii finan­ciare au stagnatla 1,38 lei.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erauîn creştere cu maximum 0,8 procente, linia fiind urmată şi demajoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cupână la 0,8 procente. Piaţa din Bulgaria a scăzut însă cu 0,8procente.