Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun ca rezultatele companiilor vor agita spiritele pe Bursa

Brokerii spun ca rezultatele companiilor vor agita spiritele pe Bursa
31.01.2010, 23:15 25

Brokerii spun ca luna februarie se anunta agitata ca urmare apublicarii rezultatelor financiare preliminare ale companiilor depe Bursa, cat si nervozitatii de pe pietele externe, piataamericana fiind in coborare in ultimele doua saptamani.
Indicii Bursei de Valori Bucuresti au consemnat in ultima sedintadin ianuarie variatii reduse pe o lichiditate la nivelul mediei dinultima perioada, rulajul pe segmentul actiunilor fiind de 6,3 mil.euro. Cele mai lichide 10 actiuni au pierdut in medie 0,5%, in timpce indicele BET-FI a plusat cu 0,2%, pana aproape de nivelul derezistenta atins in urma cu o saptamana, de 28.000 de puncte.
"Este o perioada destul de agitata pe Bursa, la fel si laamericani, pentru ca si acolo se asteapta o corectie ceva maiimportanta. Daca situatia nu se deterioreaza pe plan extern, maastept sa mai crestem. La noi actiunile sunt foarte departe fata demaximele atinse in 2007 comparativ cu piata americana de exemplu.Chiar daca suntem o piata emergenta, decalajul este mult preamare", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de investitiifinanciare Intercapital Invest.
Vineri s-au realizat tranzactii cu titluri de stat in valoare de6,3 mil. euro, cele mai tranzactionate fiind cele cu scadenta in2014.
Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inchis saptamana la un nou maxim,dupa un avans de 1,3% pe cel mai ridicat rulaj din piata, de 6,1mil. lei (1,5 mil. euro). Titlurile SIF Moldova (SIF2) s-auapreciat cu 0,8%, in timp ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) sicele ale SIF Muntenia (SIF4) au inchis pe minus, cu 0,63%.
"La SIF-uri exista aceste asteptari privind pragul, iar spredeosebire de alti ani, cand se discuta despre acest lucru, acumavem un proces legislativ care pana la proba contrarie mergeinainte", a precizat Pasol.
Cele mai mari corectii le-au inregistrat blue-chipsurile de laBursa, indicele ROTX coborand cu 0,82% si reprezentand cea mai marecorectie din piata de vineri.
Cele mai importante titluri bancare au consemnat scaderi vineri,actiunile Erste Bank pierzand peste 2%, iar actiunile BRD si BancaTransilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,7% si respectiv 0,9%.
Actiunile Petrom (SNP) au consemnat una dintre cele mai mariscaderi, de 1,3%, in urma publicarii raportului OMV cu rezultateleaferente ultimului trimestru din 2009.
Cresteri mai importante au inregistrat actiunile firmei deconstructii Comcm Constanta (CMCM) si ale producatorului decomponente pentru aeronave Turbomecanica Bucuresti (TBM), care ausarit cu 6,3% si respectiv 5,7%.
Actiunile Artrom Slatina (ART) au pierdut 5,3% din valoare, pe unrulaj foarte scazut insa.
"Cea fost mai greu din criza cred ca a trecut, insa cred ca vor maifi perioade de stagnare sau chiar de scaderi, adica nu la ocrestere lina tot timpul", este de parere Razvan Pasol.
Bursa americana a inchis saptamana cu o scadere de aproape 1% inciuda avantului puternic pe care cea mai mare economie a lumii l-aluat in ultimul trimestru din anul precedent, de 5,7%. Principaliiindici europeni au inregistrat cresteri de circa 1%.

de urmarit astazi

  • Titlurile celor cinci SIF-uri, care au atins noi nivelurimaximale pentru ultimul an si jumatate.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care urmeaza sapublice marti rezultatele financiare preliminare pe 2009.
  • Evolutia bursei americane, dupa ce SUA au inregistrat ocrestere economica puternica in trimestrul patru.
  • Evolutia actiunilor Turbomecanica (TBM), dupa ce au saritvineri cu 5,7%, una dintre cele mai mari cresteri din piata.
  • Evolutia actiunilor

Vae Apcarom, ca urmare a publicarii marti a rezultatelorfinanciare preliminare pe 2009.