Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti a depasit pragul psihologic de 10.000 de puncte

Bursa de la Bucuresti a depasit pragul psihologic de 10.000 de puncte

Click pentru imaginea intreaga

06.07.2007, 19:22 18

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading), principalul indicator al evolutiei actiunilor de la Bursa, a depasit ieri pentru prima data pragul de 10.000 de puncte, urcand de zece ori in zece ani. BET a fost lansat in septembrie 1997, cu o valoare de 1.000 de puncte. BET urmareste cele mai importante actiuni listate. Atingerea nivelului de 10.000 de puncte reprezinta un pariu castigat pentru cei care au investit aici fara ca plasamentele sa le aduca castiguri semnificative pana in anii 2000-2001. In ultimii cinci ani Bursa a devenit una dintre cele mai profitabile variante de plasament pe fondul cresterii economice, al reducerii inflatiei si al aderarii la UE.
In cei zece ani scursi de la lansarea indicelui au fost listate principalele companii spre care se indreapta acum atentia investitorilor romani si a celor straini: SIF-urile, Petrom, BRD sau Banca Transilvania. Pe de alta parte, multe companii reprezentative pentru economie, cum ar fi Dacia Renault, Banca Agricola (actuala Raiffeisen Bank), Lafarge Romcim, Terapia Cluj sau Arctic Gaesti au parasit piata incurajate mai ales de legislatia permisiva de la inceputul anilor 2000. Valoarea multora dintre aceste companii ar fi depasit probabil acum miliardul de euro, iar piata locala s-ar fi luptat acum probabil de la egal la egal cu piete cum ar fi cele din Ungaria sau Polonia in ceea ce priveste capitalizarea sau valoarea zilnica a tranzactiilor.
Daca in 1997 si 1998 fondurile straine de investitii si investitorii locali au pierdut pe Bursa de la Bucuresti zeci de milioane de dolari, de pe urma caderii pietei, in ultimii ani piata s-a transformat intr-o adevarata masina de produs milionari, mai ales in randul acelora care au avut curajul sa investeasca la finalul anilor '90, cand plasamentele in actiuni pareau un esec sigur, iar o zi cu tranzactii de peste 500.000 de euro la Bursa era o raritate.
Bursa urmeaza sa faca anul acesta alti doi pasi importanti, prin lansarea contractelor derivate, si prin listarea primei societati straine, Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.