Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti, printre cele mai subdezvoltate din Europa. Cum comentati?

Bursa de la Bucuresti, printre cele mai subdezvoltate din Europa
13.09.2009, 17:08 26

Gradul scazut al capitalizarii bursiere raportat la niveluldimensiunii economiei arata cat de slab dezvoltata este piata decapital din Romania in comparatie cu celelalte piete europene.Indicatorul capitalizare/PIB este mai mic decat cel al Romanieidoar in cazul a doua state din cele 34 de tari europene incluse inanaliza, respectiv Slovacia si Letonia, potrivit firmei de brokerajIntercapital Invest.

Indicatorul arata faptul ca economia romaneasca este foarteputin reprezentata de Bursa, doar patru dintre cele mai mari 50 decompanii private in functie de cifra de afaceri din 2008 fiindlistate pe piata. In istoria de 13 ani a pietei bursiere romanestiau avut loc doar 19 oferte publice de listare, adica cat se facintr-un singur an pe alte burse din Europa. Singurele companii destat mai importante cotate, Transgaz si Transelectrica, au fostlistate relativ recent pe Bursa, in anul 2008 si respectiv 2006,insa IPO-urile realizate de stat nu au reusit sa scoata Romania dintopul celor mai slab dezvoltate piete de capital europene.

Raportat la valoarea absoluta a capitalizarii, Bursa din Romaniaocupa locul al 24-lea, inainte de Slovacia, Cipru, Bulgaria,Lituania, Slovacia, Malta, Estonia, Letonia si Islanda.

Fara investitori locali, Bursa nu poatecreste

"Dimensiunea redusa a BVB poate fi si o consecinta a niveluluiactual de dezvoltare al tarii, printre 34 de tari din Europa,Romania prezentand al treilea cel mai mic nivel al PIB/locuitor,respectiv un nivel ce reprezinta doar 41% din media europeana",spun analistii Intercapital Invest.

Cu cat gradul de dezvoltare al unei tari creste, cu atat aceastaare resurse mai multe pentru economisire, iar o parte dintreacestea se indreapta catre instrumente financiare de pe piata decapital, precum actiunile sau obligatiunile.

Analistii Intercapital mai spun ca desi apetitul strainilorpentru titlurile romanesti este important, acesta trebuie sa sebazeze pe un nucleu creat intern de catre rezidenti, care se ridicain prezent la doar cateva mii de investitori. "La o populatie depeste 20 mil. locuitori, numai cateva mii sunt investitori pe Bursasi sub 100.000 de oameni au avut tangente cu tranzactii pe piata decapital", spun analistii Intercapital Invest.

Unul dintre motivele pentru care companiile nu apeleaza lafinantarea prin Bursa este ca se tem ca oferta sa nu reuseasca dincauza numarului mic de investitori de pe piata de capital.