Burse - Fonduri mutuale

Bursa lasa actiunile lichide sa zburde cu 40% pe zi, dar majoreaza blocul de tranzactionare

02.09.2009, 17:58 35

Conducerea BVB a decis ca incepand de luni, 7 septembrie, limita de variatie zilnica sa poata fi extinsa la 40%, regula care va fi aplicata doar pentru actiunile incluse in cosul indicelui BET, pentru titlurile SIF si actiunile Erste Bank.

In luna octombrie a anului trecut au fost mai multe situatii in care aproape toate actiunile de pe Bursa au coborat sau au urcat pana la limita maxima de variatie, de 15% pe parcursul unei sedinte, insa in ultimele luni piata s-a calmat si variatiile sunt tot mai mici, astfel ca in cele trei luni precedente conducerea Bursei a identificat un singur caz in cadrul titlurilor pentru care a fost extinsa limita, in care se impuneau limite extinse de tranzactionare.

Totodata, blocul de actiuni va fi majorat incepand de la aceeasi data de la 100 de 500 de actiuni, care conform lui Stere Farmache, presedintele Bursei, va duce la eficientizarea si reducerea costurilor pe ansamblu daca se iau in vedere operatiunile de compensare-decontare.

"Un alt argument important care s-a luat in calcul la majorarea blocului de tranzactionare a fost faptul ca preturile de pe Bursa au scazut si de 9-10 ori. BET-FI ajunsese la aproape 100.000 de puncte si coborase la 10.000 de puncte si inca se mentin aceste conditii. Daca piata isi va reveni vom face ajustarile de rigoare, dar nu cred ca va fi cazul pentru ca un bloc mai mare de tranzactionare este si simbolul unei piete mai mature", spune Stere Farmache.

El a mai precizat ca pentru actiunile cu valoare mare a titlurilor exista o derogare de la aceasta regula astfel incat sa se poata tranzactiona pe piata regular si blocuri de actiuni de cate 100 de titluri.

De cealalta parte, brokerii spun ca extinderea blocului la 500 de actiuni poate ingradi accesul la tranzactionare al investitorilor cu bani mai putini.

Bursa va include de saptamana viitoare si ordine contingente "stop-loss" si "take profit", care vor ajuta investitorii mai experimentati sa-si poata gestiona mai usor portofoliul.

"Introducerea ordinelor contingente reprezinta chiar un lucru bun. Le asteptam de mult timp. Pe de alta parte, nu vad rostul in acest moment pentru majorarea limitei de variatie. Probabil ca trebuia facuta pentru a ne alinia si noi la ce se intampla pe celelalte piete. Oricum, sa nu ne imaginam ca dupa introducerea lor Bursa, gata, va varia cu 40%. Vor fi numai anumite momente exceptionale cand vor determina o amplificare a evolutiilor normale ale Bursei. Riscul va creste doar in acele momente punctuale", explica Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. Mecanismul prin care limitele de variatie vor fi extinse este urmatorul: daca pretul actiunilor stationeaza mai mult de 15 minute in punctul maxim de oscilatie, va fi o prima etapa de predeschidere de 5 minute in piata principala, pentru formarea unui pret prin aplicarea unor limite de variatie de plus/minus 25% fata de ultima cotatie din sedinta precedenta.

In cazul in care nu se formeaza un nou pret potential de deschidere in acest nou interval, in a doua etapa limitele se pot extinde la plus/minus 35% fata de pretul de referinta, iar in ultima instanta cotatia va putea varia cu pana la plus/minus 40%. Ulterior stabilirii intervalului de variatie, tranzactiile se pot realiza pana la cotatii care ating noile limite aplicabile.