Burse - Fonduri mutuale

BVB ar putea face platforma comuna cu Bursa din Cipru

BVB ar putea face platforma comuna cu Bursa din Cipru

Nondas Metaxas, directorul general al Bursei de Valori din Cipru

15.03.2007, 17:53 23

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa din Cipru poarta discutii pentru dezvoltarea unei platforme comune de tranzactionare, care sa faciliteze accesul investitorilor la cele doua piete.
Reprezentantii celor doua burse mai au in vedere posibilitatea listarii companiilor romanesti pe piata cipriota si invers si alte modalitati de cooperare intre cele doua institutii.
"Avem in vedere mai multe modalitati de cooperare intre cele doua piete: tranzactionare pe platforma comuna, tranzactionare cu reguli comune sau elaborarea unui indice comun. Dupa discutiile pe care le vom purta astazi, vom decide care varianta este reciproc avantajoasa", a spus ieri Nondas Metaxas, directorul general al Bursei de Valori din Cipru, in deschiderea sedintei de tranzactionare de ieri a BVB.
Pe Bursa din Cipru sunt listate 141 de companii cipriote dar si straine, capitalizarea bursiera fiind de circa 16 miliarde de euro. Printre emitenti se gasesc si companii din strainatate, iar in prezent exista mai multe tratative de listare din partea unor companii din Orientul Mijlociu. Incepand cu luna aprilie va incepe tranzactionarea pe Bursa din Cipru si a titlurilor de stat, rezultat la care s-a ajuns dupa doi ani de pregatiri, conform lui Metaxas.
Platforma comuna a celor doua burse s-ar putea realiza pe modelul in care tranzactiile au loc intr-un singur loc sau ar putea exista doua noduri de tranzactionare unite de un sistem informatic.
"Noi suntem suficient de interesati si de o platforma in care sa exista doua noduri de tranzactionare", a declarat pentru ZF Septimiu Stoica, presedintele BVB.
"Unul dintre avantajele unei platforme comune este reducerea birocratiei, accesul la tranzactionare pe cele doua piete facandu-se mult mai usor", mai spune directorul bursei cipriote.
Bursa din Cipru are dezvoltata deja o platforma comuna cu Bursa de la Atena. "Cooperarea cu Bursa din Atena ne-a adus o serie de beneficii printre care se numara cresterea volumelor de tranzactionare de patru ori si dublarea detinerilor strainilor in piata", a spus Nondas Metaxas.
Crearea platformei comune cu Bursa din Atena a durat circa un an si jumatate, timp in care autoritatile de reglementare din cele doua tari au inregistrat nenumarate probleme cauzate de incompatibilitatea legislatiei, dupa spusele reprezentatilor din Cipru.
"Dupa ce vom stabili exact modalitatea de cooperare intre cele doua piete, procesul de construire a unei eventuale platforme comune va dura cateva luni. Legislatia din cele doua tari in privinta pietelor de capital este destul de asemanatoare, avand in vedere faptul ca amandoua sunt membre in Uniunea Europeana. In plus, noi avem deja experienta necesara unui astfel de proces", a spus Metaxas.
Bursa de Valori Bucuresti are o capitalizare de circa 23 de miliarde de euro, pe piata fiind listate 58 de companii autohtone. Pe BVB se mai tranzactioneaza obligatiuni municipale si corporatiste si se intentioneaza introducerea titlurilor de stat si a derivatelor.
Depozitarul Central, institutie care va asigura operatiunile de compensare-decontare pe piata de capital si va tine registrul pentru emitenti, va deveni complet operational pana la sfarsitul acestei luni, conform presedintelui BVB. Institutia mai are nevoie de documentele de autorizare din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa ce banca si-a dat avizul saptamana trecuta pentru functionarea Depozitarului Central. Activitatea acestuia va fi supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si BNR.