Burse - Fonduri mutuale

Companiile strang bani de la actionari ca sa scape de datorii si sa acopere pierderile

Companiile strang bani de la actionari ca sa scape de datorii si sa acopere pierderile
21.09.2009, 17:54 54

De la Inceputul anului companiile de pe Bursa si piata RASDAQ aurealizat operatiuni de majorare de capital in valoare de peste 232mil. euro (990 mil. lei), bani care au vizat in special reducereagradului de indatorare prin rambursarea datoriilor si conversia decreante, respectiv infuzii necesare cresterii lichiditatii sicheltuieli destinate programelor de restructurare.

Cele mai mari valori ale majorarilor de capital din acest anvizeaza conversii de creante ale unor actionari, in special ceimajoritari, in actiuni, care au totalizat 123 mil. euro (525 mil.lei).

"Daca o companie vrea sa ia un credit poate sa ajute o conversiein actiuni a unor creante pentru ca reduce gradul de indatorare alcompaniei mai ales in conditiile in care bancile impun conditiirestrictive", spune Iulian Panait, presedintele firmei deconsultanta in investitii KTD Invest.

El este de parere ca actionarii opteaza pentru conversiacreantelor in actiuni si pentru ca titularii acestora nu prea ausanse mari de a recupera bani cash, iar o alta motivatie este caraportul de conversie al acestor creante ii poate avantaja, maiales daca societatea a inregistrat pierderi sau si-a diminuatactivele, caz in care obtine mai multe actiuni la conversiacreantei in titluri ale companiei.

Multe dintre majorarile de capital prin convesia de creante dinacest an au fost intens criticate de actionarii minoritari, caresunt obligati sa vina cu sume importante in aceasta perioada pentrua putea sa-si mentina detinerile.

Este cazul companiei de asigurari Ardaf Bucuresti (ARDF), undeactionarul majoritar a convertit creante de 37 mil. euro la care seadauga dobanzi si penalitati, operatiune contestata de firma NovaTrade, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu.

Discutii au fost si la majorarea de capital prin conversie decreante de la ArcelorMittal Iasi (PTRO) in valoare de circa 40 mil.euro (170,3 mil. lei), unde SIF Moldova a cerut rapoarte detaliateprivind activitatea combinatului si situatia financiara, dupa cecompania a raportat pierderi uriase in ultimii ani.

Daca in anii 2007-2008 fondurile atrase prin majorari eraudestinate modernizarii si extinderii capacitatilor de productie, inprezent companiile suplimenteaza capitalurile pentru a putea facefata platilor catre furnizori din cauza cresterii duratei deincasare a creantelor sau pentru a acoperi pierderile inregistratein aceasta perioada.

Actionarul majoritar al producatorului de tevi Artrom Slatina(ART), grupul rus TMK, a adus in companie circa 50 de milioane deeuro pentru a reduce datoriile companiei, in contextul in carefirma a raportat pierderi in ultimul an si jumatate.

Situatia grea din unele industrii obliga companiile chiar sa-sischimbe domeniul de activitate.

Este cazul producatorului de utilaje agricole Mecanica Ceahlau(MECF), care vrea sa atraga circa 1,5 milioane de euro (8 milioanede lei) pentru a-si reorienta activitatea spre energie si sectorulmedical, dupa ce vanzarile s-au diminuat drastic in ultimaperioada.