Burse - Fonduri mutuale

Complexul de la Craiova, scadere drastica de profit

16.08.2007, 21:15 16

Complexul energetic Craiova, unul dintre cei mai importanti producatori de energie de pe segmentul termo, a inregistrat in primul semestru al acestui an o scadere drastica a profitului net, de aproape 5 ori in lei, pana la un nivel de 8,12 milioane de lei (2,4 milioane de euro), informeaza Mediafax.
Potrivit reprezentantilor companiei, scaderea profitului este cauzata de cresterea cheltuielilor cu achizitia si transportul combustibilului, precum si de majorarea bugetului de investitii cu 45% in 2007. Sursele citate nu au dorit sa precizeze nivelul investitiilor realizate, dar au declarat ca fondurile se indreapta indeosebi spre retehnologizare si spre inceperea programului de conformare cu cerintele de mediu impuse de UE. Termocentralele se numara printre cei mai mari poluatori locali.
Evolutia inregistrata de profitul net al CE Craiova este in contradictie fata de cresterile substantiale de profit inregistrate de celelalte doua complexuri energetice, Turceni si Rovinari. CE Rovinari a consemnat un profit brut de 6,7 ori mai mare, la 86,94 milioane de lei (26,1 milioane de euro), in timp ce profitul net inregistrat de complexul Turceni a fost de 45,12 milioane de lei (13,5 milioane de euro), de 2,3 ori mai mare fata de perioada similara din 2006.
Pe de alta parte, toate cele trei complexuri energetice au consemnat reduceri ale cifrelor de afaceri.
Cifra de afaceri a CE Craiova a scazut in intervalul analizat cu 2,4%, pana la 429,15 milioane de lei (129 milioane de euro). Cifra de afaceri a CE Rovinari s-a diminuat cu 10%, la 401,75 milioane de lei (120,64 milioane de euro). In cazul CE Turceni, cifra de afaceri a scazut cu 6,4% in perioada analizata, pana la un nivel de 478 de milioane de lei (143 de milioane de euro).
Procesul de privatizare al celor trei mari unitati de productie ar urma sa debuteze de la jumatatea anului viitor, potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), istitutie in portofoliul careia se afla companiile. Initial, acestea faceau parte din portofoliul Ministerului Economiei si Finantelor.