Burse - Fonduri mutuale

Corectia de vineri ar putea anunta noi cresteri

08.08.2005, 17:57 13

SIF-urile au dat vineri tonul scaderilor la Bursa, dupa ce in sedintele precedente tot ele au tras in sus piata. Brokerii asteapta insa o revenire a pietei o data cu sedinta de azi.

Sfarsitul de saptamana a adus corectii in toata piata, majoritatea actiunilor care au avut evolutii pozitive saptamana trecuta inregistrand vineri scaderi. Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor emitentilor de la Bursa a inregistrat o scadere de 0,7%.

"Vanzatorii de pe SIF-uri au tras si piata dupa ei, acesta fiind principalul motiv al scaderilor de vineri. Totusi, este de asteptat ca piata sa-si revina, in conditiile in care majoritatea companiilor vor raporta rezultatele financiare in perioada urmatoare", a spus Nicolae Rusu, preseditele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest din Oradea.

Prima exceptie a reprezentat-o vineri compania petroliera Rompetrol Rafinare (Petromidia), ale carei actiuni au rezistat scaderilor din piata, inchizand sedinta in crestere cu 3%. Imediat dupa debutul sedintei, actiunile Rompetrol au urcat pana la un maxim de 0,105 lei/actiune. Ulterior, au inceput sa apara si vanzatori in piata, insa presiunea la vanzare nu a fost suficient de mare petru a cobori pretul sub 0,1 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor realizate cu actiuni Rompetrol a fost de 6,3 milioane de lei (1,8 milioane de euro).

O alta exceptie a venit din partea actiunilor retailerului IT Flamingo International, care au castigat vineri inca 1,6% si au inchis sedinta la nivelul de 2,47 lei/actiune. Cursul titlurilor Flamingo pare sa fi intrat pe un trend ascendent, iar lichiditatea este in crestere, transferurile realizate vineri depasind 1 mil. lei (290.000 de euro).

Cea de-a treia exceptie s-a numit Rulmentul Brasov, actiunile producatorului brasovean de rulmenti intrand in atentia investitorilor dupa anuntul AVAS de scoatere la privatizare a companiei. Vineri, actiunile Rulmentul au urcat pana la un maxim de 0,165 lei/actiune, ceea ce reprezinta o apreciere de 11,5%. Totusi, pe final, titlurile companiei brasovene au urmat tendinta pietei, coborand la 0,15 lei/actiune si inchizand cu doar 1,3% peste nivelul din ziua precedenta.

Ceilalti emitenti au inregistrat vineri scaderi pe linie. Cele mai tranzactionate titluri de la categoria I au fost actiunile BRD - SocGen, cu un rulaj de 1,9 milioane de lei (557.000 de euro).

O parte din investitorii care cumparasera actiuni BRD inaintea majorarii de capital au continuat sa-si marcheze profiturile, ceea ce a determinat o scadere a cotatiei cu 2,5% pana la 11,5 lei/actiune.

Tranzactii importante s-au derulat si cu actiunile Bancii Transilvania, care nu au reusit sa se mentina peste pragul de 0,9 lei/actiune pentru a treia zi consecutiv, coborand din nou la 0,885 lei/actiune.

Scaderile au antrenat si titlurile Bancii Comerciale Carpatica, ale carei actiuni au pierdut 3,7% inchizand la cotatia de 0,52 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor desfasurate vineri cu titlurile bancii a fost de 281.000 de lei (81.000 de euro).



Piata RASDAQ

Cea mai importanta tranzactie a sedintei de vineri de pe RASDAQ a fost operatiunea prin care s-au transferat un milion de actiuni ale companiei Bere Azuga, pentru 0,8 mil. lei (232.000 de euro).

Pachetul transferat reprezinta 42,5% din capitalul social al producatorului de bere prahovean. Tranzactia s-a realizat la pretul de 0,8 lei/actiune, cu 3,6% sub cotatia inregistrata la finele sedintei anterioare. Valoarea tranzactiei reprezinta circa 40% din rulajul total din piata.

Pachetul transferat a apartinut companiei Ruskin Trading. Conform ultimei raportari catre RASDAQ, ceilalti actionari importanti ai fabricii de bere din Azuga sunt firma Rombas Trans International, cu circa 20,1% din actiuni si persoanele fizice Friederich Ipsen si Valerii Moraru, care detin 12,8%, respectiv 9,86% din actiuni.

Cele mai multe tranzactii s-au derulat vineri cu actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti. Prin intermediul celor 44 de tranzactii s-au transferat circa 0,41% din titlurile companiei bucurestene. Pretul de tranzactionare a continuat evolutia descendenta, atingand pe parcursul sedintei un minim de 0,33 lei/actiune. Totusi, pe final, cumparatorii au ridicat cursul la 0,35 lei/actiune, ducand cotatia medie cu 0,1% mai sus fata de sedinta precedenta.

Patru tranzactii semnificative s-au desfasurat vineri cu actiunile societatii Autoservice Colentina. Prin intermediul acestor operatiuni si-au schimbat proprietarul circa 17.000 de actiuni reprezentand aproape jumatate din capitalul societatii. Pretul de tranzactionare a fost de 10,3 lei/actiune, cu 16,6% mai mare decat cotatia de referinta, iar valoarea transferurilor s-a ridicat la 175.000 de lei (50.000 de euro).

Printre cei mai tranzactionati emitenti de pe RASDAQ s-a numarat si compania de asigurari Ardaf Cluj, ale carei actiuni au facut obiectul unor tranzactii in valoare de peste 72.000 de lei (21.000 de euro). Ultimul pret de tranzactionare al acestor titluri a fost de 0,249 lei/actiune, in urcare cu 2,1% fata de joi.

La categoria I, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile operatorului portuar Socep Constanta, cu transferuri de peste 44.000 de lei (12.800 de euro). Pretul de tranzactionare a oscilat intre 0,267 lei/actiune si 0,273 lei/actiune, inchizand la limita de jos a intervalului si marcand astfel o depreciere de 1,8%.

In scadere au inchis si actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila, care au pierdut vineri aproape 3%, inchizand la nivelul minim de 0,82 lei/actiune. Rulajul acestor titluri a fost de 37.500 de lei (10.900 de euro).