Burse - Fonduri mutuale

„Cred că nici situaţiile financiare preliminare nu au forţă să mişte Bursa“

„Cred că nici situaţiile financiare preliminare nu au forţă să mişte Bursa“

Autor: Stefan Musgociu

11.01.2012, 00:07 588

Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 0,4%, contrar evoluţiei burselor externe, influenţată în principal de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au coborât cu 2,1%, pe un rulaj foarte redus, după anunţul amenzii aplicate de Consiliul Concurenţei.

"Cred că nici situaţiile financiare preliminate nu mai au forţa necesară să mişte puternic piaţa într-o direcţie sau alta, căci dependenţa faţă de extern continuă să câştige teren în detrimentul caracte­risticilor strict de natură locală, atât la nivel macro, cât şi pentru fiecare emitent. Asfel, evoluţia viitoare a crizei datoriilor suverane din zona euro şi implicit sentimentul de pe pieţele externe vor fi ingredientele care vor da tonul şi pe bursa din România", a declarat Liviu Avram, şeful departa­mentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

Titlurile OMV Petrom şi Rompetrol Rafinare (RRC) au fost suspendate de la tranzacţionare pentru aproape şase ore, între orele 10:01 şi 15:50, pentru anunţarea sancţiunilor aplicate de Consiliul Concurenţei pentru şase companii petroliere pentru că s-au înţeles, în 2007 - 2008, să retragă concomitent un sortiment de benzină.

În primele trei secunde ale şedinţei au fost realizate cinci tranzacţii cu acţiunile OMV Petrom, de 7.000 de lei, la un preţ în scădere cu 0,54%. După revenirea la tranzacţionare scăderea s-a accelerat până la 3,23%, însă spre închidere corecţia a încetinit. Ultima operaţiune a fost realizată la 0,2903 lei, preţ în scădere cu 2,12%, iar toate transferurile au însumat doar 73.000 de lei.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat marţi că instituţia a sancţionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL România Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010. Mai mult de jumătate din amendă, respectiv 503,8 milioane lei, a fost aplicată companiilor din grupul Petrom.

"Rezultatele investigaţiei sunt cumva incluse în preţul de tranzacţionare al acţiunilor OMV Petrom, iar impactul negativ se va disipa într-un timp foarte scurt. Amenda va genera un impact de circa 11% la nivelul câştigului pe acţiune din 2012, conform estimărilor noastre, în condiţiile în care acţiunea Petrom a pierdut deja circa 8% de la anunţul

presupusei încălcări a legii antitrust (la jumătatea lunii noiembrie -n.red.) până la finalizarea anchetei Consiliului Concurenţei", spune Avram.

Cu acţiunile Rompetrol Rafinare au fost reali­zate şapte tranzacţii, de doar 324 de lei, iar preţul a coborât cu 5%, la 0,038 lei.

"Entuziasmul cu care eram obişnuiti la începutul fiecărui an se pare că acum nu îşi găseşte combustibilul adec­vat, iar investitorii se pre­zintă într-o stare de ex­pectativă prelungită, cu un efect negativ asupra volumelor tranzacţionate şi de îndepărtare a speculatorilor", a afirmat brokerul.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 2,3 milioane lei, iar preţul a stagnat la 0,43 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 2,6%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în stagnare, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,5%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu numai 0,11%. Acesta reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au continuat să fie activi pe seg­mentul destinat derivatelor, unde au tranzacţionat produse structurate de 2,8 milioane lei şi contracte futures de peste 1 milion de lei.

Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 11,5 mi­lioane lei (2,6 milioane euro). Suma este cu 24% mai mare decât rulajul de luni, de 9,3 milioane lei (2,1 milioane euro).

De urmărit astăzi

  • Acţiunile companiilor petroliere OMV Petrom (SNP) şi Rompetrol Rafinare (RRC) care au pierdut ieri 2,1% şi respectiv 5% după ce au fost amendate de Consiliul Concurenţei pentru formarea unui cartel alături de alte companii de pe piaţă.

  • Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care-şi vor relua tranzacţionarea pe bursă în urma alegerii noului Consiliu de Administraţie în frunte cu Lucian Anghel, care i-a luat locul lui Stere Farmache la preşedinţia BVB.

  • Acţiunile Dafora Mediaş (DAFR) care a anunţat că alături de un consorţiu de companii a câştigat un contract de la CFR pentru reabilitarea tunelurilor de cale ferată din Braşov şi Timişoara. Valoarea lucrărilor depăşeşte 20 mil. lei şi se vor desfăşura pe o perioadă de un an.

  • Acţiunile Prefab Bucureşti (PREH), care au câştigat peste 40% de la începutul anului, dar pe fondul unor tranzacţii reduse, de câteva sute de euro.

  • Pieţele externe rămân în atenţia investitorilor. Ieri, indicii principalelor pieţe europene au înregistrat creşteri de peste 2%, susţinute de acţiunile din sectorul bancar. Bursele americane au deschis ieri tot pe plus, indicele S&P 500 câştigând circa 1% în debutul şedinţei.