Burse - Fonduri mutuale

Crestere sustinuta pe Bursa

13.07.2005, 19:41 22

Aproape toate titlurile importante de pe bursa au inregistrat ieri cresteri semnificative, indicele BET apreciindu-se cu 3,26%.

Piata si-a revenit astfel dupa scaderea provocata la finalul saptamanii trecute de anuntul privind demisia guvernului si convocarea alegerilor anticipate.

Lichiditatea a ramas la un nivel relativ scazut, valoarea totala a tranzactiilor de pe piata ridicandu-se la 11 milioane de lei (3,1 milioane de euro).

Petrom si-a mentinut si ieri trendul ascendent inregistrat in ultimele zile, cu o crestere de 3,33%. Actiunile companiei au inchis ieri la un pret de 0,465 lei/actiune, dupa ce atinsesera un maxim de 0,47 lei/actiune. De o apreciere semnificativa a cotatiei au beneficiat si titlurile Rompetrol Rafinare, care au urcat ieri cu 7,45%, ultima tranzactie derulandu-se la maximul zilei, 0,0865 lei/ actiune.

"In ultimele zile, partea de petrol a pietei a mers bine, toata lumea asteptandu-se la rezultate foarte bune la sase luni din partea acestor companii. Cred ca a revenit optimismul pe bursa, iar pe termen mediu nu vor interveni corectii negative semnificative. In ceea ce priveste evolutia generala a pietei, la aceste preturi ma asteptam pentru perioada sfarsit de august - inceput de septembrie", a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securities.

De altfel, titlurile companiilor petroliere au fost cele mai tranzactionate de ieri, Petrom realizand un rulaj de 2,63 de milioane de lei (737.000 de euro), in timp ce valoarea tranzactiilor derulate cu actiunile Rompetrol a insumat 1,89 milioane de lei (528.000 de euro).

Indicele BET-FI a crescut ieri cu 3,44%, dintre societatile de investitii financiare, cea mai mare crestere fiind inregistrata de catre SIF Banat Crisana, ale carei actiuni au urcat ieri cu 4%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la cotatia maxima a sedintei, 1,28 lei/actiune. De altfel, toate SIF-urile au inchis ieri la maxim, cea mai tranzactionata fiind SIF Oltenia, cu un rulaj de aproape 850.000 de lei (238.000 de euro). Ultima tranzactie cu actiunile SIF Oltenia s-a desfasurat la pretul de 1,27 lei/actiune, mai mare cu 3,25% fata de sedinta precedenta.

"De mai multe zile se vede o presiune pe cumparare, in special din partea investitorilor straini. Acum o saptamana existau ordine de cum-parare si de vanzare echilibrate. Acum intalnim pozitii mai mari pe cumparare. Daca in trecut te chinuiai sa vinzi, acum te chinui sa cumperi. Cred ca principalul motor al cresterilor din ultima perioada este reprezentat de asteptarile optimiste pentru rezultatele la sase luni. Trendul de crestere va continua daca nu vor aparea surprize in ceea ce priveste rezultatele companiilor. Fata de majorarile din februarie-martie, cresterile de acum vor fi selective si mai de durata", a spus Nilas.

Actiunile Bancii Transilvania au avut o evolutie ascendenta, urcand ieri cu 1,97%, la un pret final de 0,775 lei/actiune. Aprecierea din ultimele doua zile a anulat astfel scaderea de vineri, in timp ce valoarea transferurilor cu aceste titluri a depasit 1,5 milioane de lei (420.000 de euro).

dan.zavoianu@zf.ro



Ieri a fost o zi de crestere si pe Bursa Electronica Rasdaq, chiar daca valoarea totala a tranzactiilor s-a situat aproximativ la acelasi nivel ca in ziua precedenta, 851.200 de lei (290.000 de euro).



Stelian Vezentan

Cel mai mare rulaj al zilei l-au realizat titlurile societatii oradene Trameco, listate la Categoria de Baza, cu care s-au efectuat patru tranzactii, totalizand peste 291.000 de lei (81.300 de euro). Trameco are ca obiect principal de activitate inchirierea masinilor si a echipamentelor agricole.

Principalii actionari ai acesteia sunt Selina Compan, o societate cu raspundere limitata ce detine 49,9% din actiunile Trameco, si SIF Banat-Crisana, cu o participatie de 34,37%, restul de 15,93% din capitalul social al companiei fiind reprezentat de detineri sub 5%.

Pe parcursul sedintei de ieri s-au transferat 14.66% din actiunile companiei oradene, toate tranzactiile fiind realizate la un pret de 6,5 lei/actiune, nemodificat fata de pretul de referinta anterior. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii Trameco este de aproape 1,99 milioane de lei (556.000 de euro).

La Categoria I, cele mai atractive

s-au dovedit a fi titlurile operatorului portuar Socep Constanta, cu un rulaj de 28.300 de lei. Acestea au evoluat pe aceeasi linie cu ansamblul pietei extrabursiere. Minimul zilei, de 0,250 lei/actiune, a fost atins spre inceputul sedintei, pretul actiunilor Socep crescand apoi pana la un maxim de 0,263 lei/actiune, la acest nivel stabilindu-se si cotatia de referinta. Evolutia pozitiva s-a concretizat intr-o crestere cu 1,15% fata de sedinta precedenta.

Actiunile companiei Mittal Steel au recuperat o parte din deprecierea suferita in sedintele precedente. Pe fondul incercarii investitorilor de a profita de pretul relativ scazut, pe parcursul zilei si-a facut simtita prezenta o presiune din partea cererii. Daca startul sedintei a insemnat si un pret minim de 3,3 lei/actiune, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 3,7 lei/actiune, egal cu maximul zilei si cu 8,82% mai mare decat ultima cotatie a sedintei precedente. Ieri, cu actiunile Mittal s-au realizat 9 tranzactii, avand o valoare totala de 13.400 de lei.

La Categoria a II-a, cele mai tranzactionate au fost actiunile Comvex, cu un rulaj de 151.600 de lei. Evolutia pretului a fost pozitiva, inregistrand o crestere cu 5% in comparatie cu ziua precedenta. Titlurile Comvex au incheiat sedinta la o cotatie de 21 lei/actiune, egala cu maximul zilei.

Tranzactii importante s-au realizat si cu actiunile producatorului bucurestean de medicamente Biofarm, in valoare totala de 161.000 de lei. Astfel, titlurile Biofarm si-au continuat tendinta de crestere, castigand inca 2,82%, pretul de referinta fiind stabilit ieri la un nivel de 0,3496 lei/actiune. Pe parcursul zilei, cotatia a oscilat intre 0,34 lei/actiune si 0,36 lei/actiune.

stelian.vezentan@zf.ro