Burse - Fonduri mutuale

Cresteri pe petrol, corectii pe SIF-uri

14.07.2005, 19:28 11

Indicele BET si-a continuat aprecierea, ceva mai usoara ieri, de doar 0,39%, insa, spre deosebire de sedinta anterioara cand aproape toate societatile listate inregistrasera majorari ale cotatiilor, in sedinta de ieri cresterea a fost selectiva.

Titlurile companiilor petroliere si-au mentinut trendul crescator, in timp ce cotatiile SIF-urilor au inregistrat toate o depreciere in jur de 3%.

Cotatia titlurilor Rompetrol Rafinare a atins chiar pragul de 0,09 lei/ actiune, in conditiile in care ultima tranzactie derulata a evaluat aceste actiuni la un nivel de 0,0871 lei/ actiune, cu 0,69% mai mare fata de sedinta precedenta. Cu o zi inainte, actiunile Rompetrol urcasera cu 7,45%. De altfel, compania a realizat ieri cel mai mare rulaj din piata, valoa-rea tranzactiilor insumand aproape 3,9 mil. lei (1,1 milioane de euro).

Actiunile Petrom tind in continuare spre pragul de 0,5 lei/actiune, ultima tranzactie de ieri fiind desfasurata la nivelul de 0,469 lei/actiune, cu 0,86 mai mare fata de sedinta precedenta. Pe fondul unei lichiditati bune, aceste titluri au fluctuat ieri intre un minim de 0,456 lei/actiune si un maxim de 0,47 lei/actiune.

"Exista o crestere sanatoasa pe sectorul petrolier, care se va mentine probabil in saptamanile urmatoare. In cazul Rompetrol, evolutia actiunilor va depinde foarte mult de rezultatele la sase luni. In lipsa altor frecusuri politice si daca la aceasta companie se vor anunta rezultate semestriale la nivelul celor din primul trimestru, e posibil sa vedem o crestere semnificativa", a declarat Marcel Murgoci, director de operatiuni al societatii de brokeraj Estinvest.

Indicele BET-FI a coborat ieri cu 3,01%, dintre societatile de investitii financiare, cea mai mare scadere a cotatiei si cel mai mare rulaj fiind inregistrate de SIF Oltenia. Ultima tranzactie cu titlurile acesteia s-a desfasurat la nivelul minim de 1,23 lei/ actiune, cu 3,15% mai mic fata de sedinta precedenta, desi cotatia urcase pana la un maxim de 1,28 lei/actiune.

Titlurile SIF Moldova au inregistrat ieri o scadere de 2,83%, ultimul transfer fiind efectuat la un curs de 1,03 lei/actiune, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana au fost evaluate, la finalul sedintei, la un nivel de 1,24 lei/actiune, cu 3,13% mai mic fata de sedinta anterioara. "Se pare ca preturile SIF-urilor au fost bune pentru unii investitori, acestia orientandu-si resursele catre alte societati mai predictibile. In ceea ce priveste trendul general al pietei, in perioada urmatoare piata va inregistra probabil o stagnare si apoi iar o crestere. Totul depinde insa de ceea ce se va intampla la nivel politic, de rezultatul alegerilor anticipate. Pentru cresterea lichiditatii este nevoie de prezenta fondurilor mari de investitii, in conditii de stabilitate legislativa care nu exista in acest moment", a mai spus Murgoci.

dan.zavoianu@zf.ro

Eurom va tranzactiona pe Bursa

Eurom Bank este prima societate bancara care va intermedia tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce a primit luna aceasta din partea pietei dreptul de a intermedia tranzactii. Majoritatea celorlalte banci romanesti opereaza pe piata de capital prin intermediul unor societati specializate. Vlad Nicolaescu



Bursa Electronica Rasdaq a avut ieri o lichiditate scazuta, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se la 328.000 de lei (92.000 de euro). Mai mult, toti cei trei indici ai pietei au inchis ziua pe scadere.

Titlurile Socep Constanta au pierdut ieri 1,9%, ultima tranzactie fiind efectuata la un pret de 0,258 lei/actiune, dupa ce cotatia atinsese chiar un minim de 0,24 lei /actiune. Operatorul portuar a fost de altfel cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, cu un rulaj de 58.420 de lei (16.400 de euro), in conditiile in care valoarea tranzactiilor insumate la Categoria de Baza reprezinta peste doua treimi din rulajul total al sedintei de ieri.

Actiunile Rompetrol (Vega) au inregistrat o scadere de 2,43%, in conditiile unui pret la inchidere de 0,068 lei/actiune. Ultimul transfer efectuat ieri cu titlurile companiei petroliere s-a realizat la minimul sedintei, dupa ce cotatia urcase pana la un maxim de 0,0699 lei/actiune.

Nici celelalte companii listate la prima categorie nu au inregistrat evolutii pozitive astfel ca, dintre indici, cea mai mare scadere a avut-o RAQ-I, de 2,84%. Indicele RAQ-II a scazut cu 2,6%, in timp ce RASDAQ Compozit a pierdut 0,71%.

Cel mai mare rulaj al sedintei a fost realizat de compania hoteliera Intercontinental, tranzactiile cu aceste titluri insumand 78.134 de lei (21.900 de euro). Prin doar trei operatiuni au fost transferate 1,2 milioane de actiuni la un pret de 0,065 lei/actiune, cu 0,15% mai mare fata de sedinta precedenta.

Conform ultimei raportari, principalul actionar al companiei este firma RHIC Holding, cu o participatie de 49,12%, in timp ce societatea Lido detine 11,89% din titluri, iar Finmacht mai are un pachet de 5,12% din capitalul social.

O tranzactie mai mare a fost efectuata cu titlurile societatii Portelanul din Dorohoi (Botosani), prin aceasta operatiune transferandu-se 89.500 de actiune sau 16% din capitalul social. Tranzactia s-a derulat la un pret de 0,31 lei/actiune, cu 22,5% mai mic fata de sedinta anterioara, valoarea operatiunii ridicandu-se astfel la 27.745 de lei (7.780 de euro).

Actiunile societatii Ductil Buzau au pierdut 1,5%, in conditiile in care ieri s-au realizat doar doua tranzactii cu titlurile acestei companii, la un pret de 0,52 lei/actiune.

La Categoria a II-a, cea mai tranzactionata societate a fost Unisem Bucuresti, la nivelul pretului la inchidere observandu-se o crestere de 16,3%, pe fondul unei lichiditati scazute. dan.zavoianu@zf.ro