Burse - Fonduri mutuale

Depozitarul ii seduce pe investitori cu tranzactii extrabursiere

18.12.2008, 17:58 44

Piata romaneasca de capital va inregistra incepand de anul viitor tranzactii realizate in afara Bursei, dupa de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat posibilitatea de realizare a tranzactiilor OTC (over-the-counter) la cererea Depozitarului Central, institutia care deconteaza tranzactiile de la Bursa.

Tranzactionarea over-the-counter este o practica comuna pe pietele internationale, unde marii investitori institutionali negociaza tranzactionarea de pachete de actiuni in afara bursei. Piata over-the-counter ofera insa un nivel de transparenta mai scazut decat al pietei bursiere. Pe piata operata de Bursa de Valori Bucuresti de exemplu sunt publicate datele de tranzactionare operatiune cu operatiune, in timp ce activitatea de pe piata OTC ar putea fi publicata doar sub forma unor sinteze zilnice.
Posibilitatea de a tranzactiona in afara Bursei ar putea face actiunile listate pe piata locala mai atractive pentru investitorii internationali si ar putea, in mod paradoxal, sa creasca lichiditatea de pe piata bursiera.
Tranzactiile OTC vor putea permite de exemplu unui fond de investitii international sa cumpere actiuni romanesti fara sa isi deschida cont la un broker local, procedura birocratica si despre care brokerii spun ca poate dura mai mult de o luna. Fondul de investitii ar putea sa cumpere actiunile in afara pietei de la un alt fond sau de la un broker, care ar cumpara mai intai actiunile din piata pe cont propriu.
Un alt avantaj al tranzactiilor OTC pentru investitori este ca plata actiunilor se poate realiza si in valuta, investitorii straini fiind obligati in prezent sa schimbe valuta in lei pentru a cumpara actiuni romanesti, ceea ce induce costuri suplimentare. Transferul dreptului de proprietate se realizeaza tot prin inscrierea actiunilor in cont la Depozitarul Central. Institutia estimeaza ca va putea deconta astfel de tranzactii din februarie 2009.
"Decontarea tranzactiilor de tip OTC reprezinta un pas foarte important in dezvoltarea pietei de capital din Romania si, totodata in plasarea acesteia pe acelasi palier cu celelalte piete dezvoltate din Europa. Acest nou serviciu va avea o contributie esentiala in cresterea volumului si lichiditatii pietei de capital autohtone", spune Adriana Tanasoiu, directorul Depozitarului Central.
Toate pietele de capital vest-europene inregistreaza tranzactii OTC in paralel cu tranzactiile de pe pietele reglementate, iar posibilitatea de a tranzactiona in afara bursei poate creste si lichiditatea bursei, in loc sa o reduca din cauza mutarii locului in care se realizeaza tranzactiile.
Pe piata OTC de la Viena s-au inregistrat de altfel anul acesta inclusiv tranzactii cu actiuni romanesti, insa volumele au fost relativ reduse.
Piata americana NASDAQ a functionat o lunga perioada de timp sub forma unei piete de tip OTC, modelul fiind importat si de piata locala RASDAQ la mijlocul anilor '90. Pe aceste piete brokerii negociau intre ei prin intermediul sistemului electronic, in loc sa foloseasca ordine ferme de cumparare sau de vanzare asa cum se intampla pe o piata bursiera.