Burse - Fonduri mutuale

Din nou maxim istoric la Bursa

02.04.2004, 00:00 18



Indicele BET a urcat ieri cu 2,02%, atingand un nou maxim istoric de 3032,12 puncte. Ieri a fost prima sedinta din istoria Bursei cand BET a fost evaluat la inchidere la peste 3.000 de puncte.



Aprecierea inregistata de indicele BET de la inceputul anului este de 40%. Ceilalti doi indici bursieri, BET - C si BET - FI au inregistrat, de asemenea, aprecieri comparativ cu valorile precedente, BET - C avansand cu 1,65%, in timp ce BET - FI, indicele care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare, a urcat cu 1,06%. Valoarea tranzactiilor derulate ieri a fost de 49,316 miliarde lei.



Brokerii spun insa ca valoarea mai redusa a tranzactiilor din ultimele zile arata ca Burra a intrat intr-o perioada de stationare. "Piata a inceput sa varieze intr-un interval de 3-4%. Pe termen scurt nu ma astept la nici o evolutie spectaculoasa in conditiile in care investitorii astepta Adunarile Generale de bilant si bugetele companiilor pe acest an. Asta se vede si din valoarea redusa a tranzactiilor din ultimele zile" a comentat Rares Nilas, director general la BT Securities.



Cresterea Bursei de ieri a venit in contextul in care Petrom si Banca Transilvania au inregistrat aprecieri ale pretului de tranzactionare, BRD Bucuresti stabilizandu-se la cotatia anterioara. In ceea ce priveste evolutia societatilor de investitii financiare, doar cotatia SIF Muntenia a scazut fata de sedinta de miercuri.



Actiunile Petrom au fost cele mai tranzactionate de pe piata, operatiunile derulate insumand 15,6 miliarde lei. Petrom a inregistrat ieri o lichiditate foarte buna, volumul actiunilor transferate depasind 7,4 milioane actiuni. Actiunile Petrom au deschis sedinta la 2.050 lei/actiune, la aceasta cotatie fiind transferat un pachet de 648.000 actiuni. Cel mai mare pachet reprezentand 1.519.000 actiuni a fost transferat la pretul de 2.100 lei/actiune. Aproape de inchidere, actiunile Petrom au atins un pret maxim de 2.200 lei/actiune, dar ultima tranzactie s-a derulat la o valoare cu 50 de lei mai redusa.



Actiunile Bancii Transilvania, nu au reusit sa depaseasca valoarea maxima de miercuri, de 7.400 lei/actiune. Cotatia la deschidere a fost de 7.300 lei/actiune, inchiderea facandu-se la 7.350 lei/actiune. Pe fondul unor tranzactii de 5,2 miliarde lei, titlurile bancii au castigat 2,1%.



Bursa a anuntat ieri ca tranzactionarea actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) va incepe de miercuri 7 aprilie. Simbolul actiunilor la Bursa fa fi RRC. Tot de miercuri vor putea fi tranzactionate si obligatiunile municipale Slobozia.



Societatea de asigurari Unita din Timisoara a atras actiuni in valoare de 7,3 miliarde de lei ale companiei de asigurari Agras in cadrul unei oferrte de cumparare incheiate ieri. Pachetul, cumparat la 3.711 lei/actiune reprezinta 5,7% din Agras.





Brokerii muncesc si de Ziua NATO



Desi Guvernul a decis ca azi este zi nelucratoare, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a anuntat ca cele doua piete organizate de capital, Bursa de Valori si Bursa Electronica Rasdaq, isi vor desfasura activitatea in cadrul programului normal de lucru.





Piata Rasdaq



O data cu revenirea la tranzactionare, actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au fost printre cele mai active titluri, valoarea operatiunilor depasind 1,2 miliarde lei.



Actiunile Argus au fost suspendate de la tranzactionare la sfarsitul lunii februarie pentru divizarii valorii nominale a actiunilor de la 150.000 lei/actiune pana la 15.000 lei/actiune. Inainte de sedinta de ieri, ultima tranzactie cu actiunile Argus s-a perfectat la pretul de 250.000 lei/actiune. Ieri, actiunile respective au fost tranzactionate la peturi cuprinse intre 25.000 lei si 33.000 lei/actiune, cotatia la inchidere fiind de 26.000 lei/actiune. Ultimele a cotatie a unei actiuni Argus cu valoarea nominala de zece ori mai mare era de 255.000 de lei.



Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au apartinut producatorului de camasi Braiconf Braila. Actiunile Braiconf au fost transferate la preturi cuprinse intre 45.500 lei si 48.500 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 2,14%. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,9 miliarde lei. Braiconf a incheiat anul trecut cu un profit net de 65,9 miliarde lei la o cifra de afaceri de 451,5 miliarde lei. Compania va distribui un dividend net de 3.060 lei pentru persoanele juridice, respectiv 3.230 lei pentru persoanele fizice. Actionarul majoritar al Braiconf este Asociatia Salariatilor cu o participatie de 39,9%.



Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au inregistrat o apreciere medie de 0,11%. Pe parcursul zilei, cotatia nu a coborat sub nivelul de 1.450 lei/actiune, la care s-au realizat toate tranzactiile din sedinta precedenta. Valoarea maxima atinsa a fost 1.460 lei/actiune, la acest pret derulandu-se si ultima tranzactie. Transferurile au fost insa destul de reduse, insumand 571 milioane lei.



Actiunile comerciantului cu amanuntul Grometal Arad a facut obiectul a doua tranzactii, ambele realizate la un maxim istoric de 62.880 lei/actiune. Ultimul transfer cu actiuni Grometal data anul trecut. In aceste conditii aprecierea medie inregistrata a fost de 528,8%. Valoarea tranzactiilor a fost de 216 milioane lei. Grometal a obtinut anul trecut un profit net de 179 milioane lei.



Ieri a fost raportata si incheierea unei oferte publice de cumparare, prin intermediul careia 607.198 actiuni ale societatii Atlas Reparatii Cluj au fost transferate la un pret de 2.500 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei. Pachetul de actiuni transferat reprezinta 36.7% din capitalul social al Atlas, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 1,5 miliarde lei. Ofertantul a fost societatea Grup 4 Instalatii.