Burse - Fonduri mutuale

Din păcate am pierdut şi corelarea cu bursele externe

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

24.10.2010, 23:48 35

Bursa de la Bucureşti a scă­zut cu 0,26%, într-o piaţă cu unrulaj redus, în care acţiunile celor cinci so­cietăţi de investiţiifi­nanciare (SIF) au consemnat cel mai mare declin, de 1,69%.

Ultimele tranzacţii de vineri cu cele mai lichide zece acţiuni,incluse în cal­culul indicelui BET, au fost încheiate la pre­ţuriîn scădere în medie cu 0,21%, iar titlu­rile companiilor dinsectorul ener­getic au dus indicele BET-NG cu 0,31% sub nivelul dela finalul sesiunii pre­ce­dente.
"Din păcate lichiditatea pieţei con­tinuă să fie extrem de redusă,iar core­la­rea indicilor BVB cu evoluţiile externe este din ce înce mai scăzută. Indicele BET încheie încă o săptămână de evo­luţiiorizontale şi mai are de recuperat încă 16% până la maximele atinseîn luna aprilie, în timp ce indicii europeni sau cei din SUA audepăşit aceste maxime sau sunt în imediata lor apro­piere.Problemele macroe­cono­mice, dar şi tensiunile sociale şi politicenu creează un climat investiţional pozitiv, in­ves­titorii fiind înacest moment într-o situaţie de aşteptare. Pe termen scurtlichiditatea, dar şi cotaţiile de la BVB pot creşte doar punctual,datorită pe­rioa­dei de raportare a rezultatelor finan­ciareaferente trimestrului trei, care este foarte aproape, sau poatedatorită de­ten­sionării scenei politice", a declarat NicuGrigoraş, broker la Intercapital.
Totodată, Grigoraş explică scăderea acţiunilor SIF prin probabilemarcări de profit.

"Explicaţiile pot fi legate de apro­pierea momentului în caremoţiunea de cen­zură va fi supusă la vot. În aceste con­diţii şiluând în calcul faptul că BET-FI a avut o evoluţie mult mai bună înultimele săptămâni decât media pieţei, sunt probabile marcări deprofit la aceste niveluri de preţ", apreciază bro­kerul.
Indicele extins al bursei BET-XT, care sintetizează evoluţiaprimelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a înregistrat o corecţie de 0,57%.
Unii investitori s-au arătat foarte inte­resaţi de acţiunileOltchim (OLT) în debutul şedinţei, iar preţul acestora a urcat cu6,1% după anunţul potrivit căruia Ministerul Economiei a discu­tatjoi cu FMI despre iniţierea priva­ti­zării combinatului.

Ulterior, acţiunile Oltchim au pierdut din avans şi au închis la0,2170 lei, cu 1,88% peste cotaţia de joi. Transferurile cutitlurile companiei au cumulat doar 174.000 de lei.
Grigoraş este de părere că cea mai importantă ştire a zilei saupoate chiar a săptămânii este legată de declaraţia ofi­cialilorMinisterului Economiei referi­toa­re la participaţiile statului încom­paniile din domeniul energetic.
"Declaraţiile vin în urma discuţiilor cu delegaţia FMI prezentă înaceastă pe­rioadă la Bucureşti, discuţii care ar putea urgentavânzarea pachetelor supli­mentare de acţiuni de la Petrom,Trans­electrica, Transgaz şi ce este mai important listarea unuipachet de 15% din Romgaz la BVB. Urgentarea creş­teriifree-float-ului celor trei emitenţi, pri­vatizarea unor companii cucapital de stat sau listarea altora la cota BVB nu pot decât săajute la dezvoltarea pieţei de capital autohtone pe termen lung", aconchis Grigoraş.
Investitorii au realizat vineri transfe­ruri şi cu titluri de stat,unităţi de fond, produse structurate şi derivate, în sumă cumulatăde 3,4 milioane lei.