Burse - Fonduri mutuale

Directia de la Bucuresti este dictata de pe Wall Street

03.08.2007, 17:37 15

Indicii Bursei de Valori de la Bucuresti arata o tot mai stransa corelare cu ceea ce se intampla pe pietele externe, cu precadere pe cea americana care de altfel da tonul in restul pietelor importante. Analistii de la noi spun ca o astfel de evolutie este normala, mai ales pe corectii, dar ca dupa ce variatiile se vor mai linisti va conta si situatia economiei romanesti.
"Ne corelam cu celelalte piete mai vizibil numai atunci cand exista variatii puternice pe bursele internationale. Intr-adevar in ultimele zile tonul l-au dat americanii, dar corelatia va slabi cand variatiile vor scadea", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de servicii de investitii Confident Invest.
Ieri insa BET a urcat cu apoape 1% si a depasit din nou pragul de 10.000 de puncte. BET-C, care urmareste situatia de ansamblu din piata, a avansat cu circa 1,2%. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 17,4 milioane de euro.
Piata americana inchisese sedinta precedenta cu un avans de 1,14% luat pe final, iar Europa a urmat trendul trasat de Wall Street, iar la o ora de la inchiderea de la Bucuresti, FTSE-ul londonez urca cu aproape 1%. Polonia castiga 0,19%, in timp ce piata din Cehia avansa cu 1,56%.
Perioada publicarii rezultatelor financiare continua pe Bursa de la Bucuresti, ieri publicandu-se rezultatele la Rompetrol Rafinare Constanta si la producatorul de piese auto UAMT Oradea.
"Majoritatea companiilor pe care le urmarim si-au indeplinit bugetul de venituri si cheltuieli, in special cele mai mari dintre acestea. Totusi, pentru a sustine cresterile din ultima vreme de pe Bursa, companiile trebuie sa vina cu rezultate peste asteptari", spune Andrei Anghel, analist la Confident Invest.
Societatile de investitii financiare au avansat in ultima sedinta cu o medie de 0,3%. Valoarea a fost insa diminuata de scaderile de la SIF Transilvania, dupa ce instanta din Brasov anuntase cu o zi inainte ca respinge cererea de anulare a majorarii de capital inaintata de Cocor S.A.
De altfel, SIF Oltenia a urcat cu peste 3,7%, unul dintre cele mai bune randamente ieri in piata.
Actiunile SIF Transilvania inregistrasera dupa majorarea de capital un avans de peste 35% in doar cateva saptamani, multi jucatori speculand o posibila anulare a majorarii de capital, lucru ce ar fi dus actiunile la cotatia initiala, de peste 4 lei/actiune.


Actiunile Condmag Brasov (COMI) au crescut ieri cu 6,36%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 2,2 milioane de euro (6,99 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. Fondul de investitii olandez MEI Roemenie En Bulgarije a vandut la inceputul saptamanii un pachet de 1,5 milioane de actiuni Condmag, echivalentul a 0,86% din companie, la un pret de 2,06 lei/actiune, dupa ce anul trecut, la inceputul verii, fondul achizitiona peste 10 milioane de actiuni ale emitentului la un pret de 0,78-0,8 lei/actiune. Luand pretul maxim de achizitie al acestor actiuni, profitul din vanzarea pachetului se ridica la 0,6 mil. euro in decurs de un an de zile.


Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu 3,71%, pe fondul unei lichiditati de aproximativ 2,1 milioane de euro (6,68 milioane de lei), al doilea de la Bursa. Societatea de investitii financiare a anuntat saptamana trecuta ca a subscris actiuni in valoare de 1,9 milioane de euro (6 milioane de lei) la majorarea de capital a producatorului de componente auto Altur Slatina. Majorarea de capital a fost aprobata in luna iulie si se ridica la 29,4 milioane de lei, urmand sa aiba loc prin aport in numerar din partea actionarilor. SIF Oltenia a vandut recent 54,32% din actiunile Altur, pentru circa 9,6 milioane de euro (29,9 milioane de lei), ramanand cu o participatie de 23,2% din capital.


Titlurile Bancii Transilvania (TLV)
s-au apreciat ieri cu 0,55%. Valoarea tranzactiilor cu actiunile bancii s-a ridicat ieri la 710.000 de euro (2,26 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Banca a primit la sfarsitul lunii trecute avizul Bancii Nationale a Romaniei pentru noile norme de creditare, printre produsele care vor fi introduse numarandu-se si imprumuturile fara avans,. Gradul de indatorare va ajunge la maxim 70%, in functie de veniturile clientilor, care trebuie sa depaseasca, la nivelul familiei, 2.000 de euro, si de categoria de risc in care acestia se incadreaza. Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat ieri la pretul de 0,915 lei/actiune.


Actiunile Alumil Rom Industry (ALU) au crescut ieri cu 2,7%, pe fondul unei lichiditati de circa 230.000 de euro (732.000 de lei). Actiunile companiei au pierdut de la inceputul anului circa 18,42%, scazand de la un pret de 9 lei/actiune in prima sedinta de tranzactionare din luna ianuarie. In iulie actiunile Alumil Bucuresti au crescut cu 0,64%, de la pretul de 7,8 lei/actiune la inceputul lunii la 7,85 lei/actiune in ultima sedinta din iulie. Cel mai mare rulaj al lunii trecute a fost atins pe data de 5 iulie, valoarea tranzactiilor ridicandu-se in ziua respectiva la 1,59 milioane de lei. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat ieri la un pret de 7,60 lei/actiune.


Titlurile Prebet Aiud (PREB) s-au apreciat ieri cu 6,61%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 241.000 de euro (767.000 de lei), reprezentand al treilea rulaj de pe RASDAQ. Cel mai mare rulaj din piata a fost inregistrat de Galfinband Galati, tranzactiile de pe piata speciala cu titlurile companiei atingand un nivel de 917.000 de euro (2,92 milioane de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a crescut ieri cu 0,53%, sau 29,15 puncte, pana la un nivel de 5.510,15 puncte. Valoarea tranzactiilor din piata s-a ridicat la aproximativ 7 milioane de euro (22,20 milioane de lei).