Burse - Fonduri mutuale

Disputa la Cocor cu miza de 33 de milioane de euro

Disputa la Cocor cu miza de 33 de milioane de euro

Modernizarea magazinului Cocor a costat pana acum 19 milioane de euro, iar compania va mai investi 11 milioane de euro pana la finalizarea proiectului in luna noiembrie a acestui an

23.07.2009, 00:00 487

Aurel Besliu, fostul presedinte al companiei Cocor Bucuresti (COCR), care controleaza magazinul cu acelasi nume din centrul Capitalei, a cerut discutarea in cadrul adunarii generale a actionarilor din august declansarea actiunii in raspundere impotriva a trei administratori, precum si a auditorului financiar.

Angajarea raspunderii administratorilor are loc daca se incalca o dispozitie legala, o prevedere a actului constitutiv sau o decizie a adunarii generale a actionarilor, in cazul existentei unui prejudiciu sau a unei culpe a administratorului. In cazul in care adunarea generala hotaraste declansarea actiunii, administratorii sunt considerati demisi si inlocuiti din functie.

Besliu, care controleaza in nume propriu si prin intermediul firmei Turnover ABC 16% din actiunile Cocor, se afla de mai multi ani in conflict cu actuala conducere, care a fost sustinuta pana in prezent de grupul format din fondul de investitii Broadhurst - administrat de Siminel Andrei, Daniel Stoica si Liviu Ursan, care detin impreuna putin peste 50% din actiuni.

Intrarea SIF Transilvania in actionariatul Cocor, dupa achizitia unui pachet de 10% de la SIF Muntenia, ar putea declansa din nou lupta pentru controlul companiei.

Miza este reprezentata de controlul unuia dintre cele mai bine pozitionate centre comerciale din Bucuresti, respectiv magazinul Cocor. La finele anului trecut, activele Cocor au fost reevaluate la 33 mil. euro, valoare care ia in calcul si lucrarile derulate pana in decembrie pentru modernizarea centrului comercial. Principala nemultumire a lui Besliu o reprezinta amanarea redeschiderii magazinului Cocor, programata initial pentru luna septembrie.

"Administratorii trebuiau sa finalizeze magazinul Cocor la 1 septembrie, in conditiile in care ei insisi au propus aceasta data in AGA. Dupa parerea mea, nefinalizarea proiectului la rosu la 1 septembrie ne va aduce un prejudiciu de minim 2 milioane de euro", spune Besliu.

De cealalta parte, conducerea Cocor sustine ca parcarea de 200 de locuri va fi gata la finele lunii august si pana in noiembrie vor fi finalizate arhitectura interioara si instalatiile in intreaga cladire.

"AGA va decide si cand facem marea redeschidere. Mai multe argumente sunt in favoarea lunii februarie", a declarat Dan Barbulescu, presedintele Cocor. El sustine ca si o parte dintre chiriasi, care sunt branduri de lux, au optat pentru luna februarie. Printre chiriasi se numara firme precum Salvatore Ferragamo, Dolce e Gabbana, Gucci si Trussardi.

Potrivit lui Barbulescu, pana in prezent compania a investit 19 mil. euro in modernizarea Cocor, iar pana in noiembrie vor mai fi investite 11 mil. euro. O parte a finantarii a fost acoperita printr-un credit de 19 mil. euro de la BCR.

Aurel Besliu spune ca a cerut si analiza situatiei actuale a fatadei multimedia, in conditiile in care profitul estimat si aprobat de reprezentantii actionarilor majoritari nu poate fi confirmat, cheltuielile reale fiind mai mari decat cele estimate.

Presedintele Cocor sustine insa ca vanzarea spatiului publicitar de pe fatada media este realizata de departamentul Cocor MediaChannel din cadrul Cocor, fatada urmand sa genereze venituri de 0,5 mil. euro in primele 7 luni de functionare.

Besliu mai cere analizarea tranzactiilor realizate de Cocor pe Bursa in ultimii ani, precum si a dividendelor distribuite de companie.

 

Daniel Stoica cere salarii mai mici pentru administratorii Cocor

Daniel Stoica, un alt actionar semnificativ in cadrul Cocor, cu o detinere de 14,6%, a propus suspendarea platii indemnizatiilor administratorilor pana la o data ulterioara deschiderii magazinului Cocor Luxury Store, precum si reducerea indemnizatiilor acestora. Besliu spune ca anul trecut indemnizatiile administratorilor s-au ridicat la 2 mil. euro, in conditiile in care cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 2,7 mil. euro.

"Eu nu doresc sa iau o pozitie impotriva administratorilor, ci a indemnizatiilor. In momentul de fata costurile suportate de Cocor sunt destul de ridicate si doresc scaderea nivelului acestora", spune Stoica. Reprezentantii SIF Muntenia, un alt actionar semnificativ al Cocor, s-au declarat si ei nemultumiti de sumele incasate de administratorii Cocor.

"Suspendarea platii bonusurilor aferente contractelor de management este deja in vigoare prin vointa administratorilor si probabil ca va fi aprobata si de AGA", spune insa presedintele Cocor.