Burse - Fonduri mutuale

Dupa maxime vin scaderile

28.04.2004, 00:00 26



Indicii BET si BET -C au inregistrat ieri pierderi de 3,8%, respectiv 3,1%, in conditiile in care din cele 31 companii tranzactionte, jumatate au incheiat ziua in scadere.



Toate companii vedeta de la Bursa din ultima perioada au inregistrat pierderi la nivelul cotatiilor de inchidere. Cea mai mare pierdere de 11% a apartinut actiunilor Petrom Bucuresti, cotatia Petrom suferind astfel a doua scadere semnificativa dupa declinul de 6% consemnat de sedinta de luni. Actiunile Petrom au fost cotate la deschidere la 2.300 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret cu 200 de lei mai redus. Valoarea tranzactiilor a fost de 24,6 miliarde lei. Cel mai mare ordin a de transfer a fost pentru 1.718.500 actiuni, un invetsitor cumparand pachetul respectiv la 2.150 lei/actiune. Brokerii considera ca scaderea Petrom de ieri s-a datorat evolutiei generale a pietei, majoritatea companiilor tranzactionate suferind pierderi. "Scaderea Petrom a venit in contextul pietei, evolutia companiei fiind influentata si de faptul ca in general cumparatorii mari au cam lipsit de piata in ultimele zile, in conditiile in care mai multe companii au lipsit de la tranzactionare. Partial la aceasta scadere au contribuit si rezultatele financiare aferente anului trecut. Ritmul de scadere al pietei ar trebui sa se atenueze in urmatoarele zile," a comentat Alin Brendea, director de operatiuni le Prime Transaction. Actiunile celor cinci societati de investitii financiare si ale BRD Bucuresti au fost si ieri oprite de la tranzactionare. SIF Banat - Crisana, Transilvania si Muntenia vor reveni la tranzactionare maine.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat ieri o corectie negativa de 1,4%, petul la inchidere fiind de 730 lei/actiune. Petromidia a deschis sedinta la 760 lei/actiune, cotatia urcand in primele doua minute de tranzactioante pana la valoarea maxima a zilei care a fost de 770 lei/actiune. Pretul a intrat apoi pe un trend descendent scazand aproape de inchidere pana la 720 lei/actiune. Transferurile realziate ieri au depasit 25,4 miliarde lei. Cel mai mare pachet reprezentand 2 milioane de actiuni a fost transferat in la un pret de 750 lei/actiune. Brokerii pun scaderea Petromidia pe faptul ca o parte a investitorilor isi marcheaza profitul dupa aprecierile importante din ultimele saptamani .



Actiunile Oltchim Ramnicu - Valcea au inregistrat ieri un rulaj mai mare decat de obicei, transferurile totalizand 3,8 miliarde lei. Pe fondul unei prsiuni la cumparare, actiunile Oltchim au urcat in primul sfert de ora de tranzactioanre pana la o valoarea maxima de 1.070 lei/actiune, cotatia coborand la inchidere pana la 980 lei/actiune.



Mai multe companii au comunicat ieri situatiile financiare finale pe anul trecut. Sicomed Bucuresti a obtinut in 2003 un profit net de 131,4 miliarde lei, insa nu va distribui dividende. Alro Slatina a incheiat anul trecut cu un profit net de 1.227,04 miliarde lei , compania anuntand ca va distribui actioanrilor un dividend brut de 2.207,34 lei/actiune.





Piata Rasdaq



Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa Electroncia RASDAQ au apartinut ieri producatorului de scule Ius Brasov, cu tranzactii in valoare de peste 5 miliarde de lei.



Titlurile societatii au facut obiectul a trei tranzactii, toate derulate la un nou maxim istoric de 4.100 lei/actiune. Fata de sedinta precedenta, cotatia medie a castigat 24,24%. Volumul actiunilor transferate ieri reprezinta 3,9% din capitalul social al companiei. Actioanarul majoritar al Ius este compania Mob Outillage. Fondul de investitii Broadhurst controleaza 0,97% din numarul total de actiuni, in timp ce SIF Transilvania detine in cadrul Ius o participatie de 0,81%.



Actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti au fost cotate intre aceleasi limite inregistate in sedinta de luni, cotatia pierzand insa 1,41% la nivelul pretului mediu. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 3.300 lei/actiune. Valoarea transferurilor a fost de 2,4 miliarde lei.



Interesul cumparatorilor pentru actiunile Rompetrol SA Bucuresti (Vega) s-a mentinut redus, astfel ca pretul actiunilor Vega a coborat ieri cu inca aproape 3%. Pretul a atins una din cele mai mici valori inregistrate de la inceputul anului, 730 lei/actiune.



Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au revenit in atentia investitorilor, fiind printre cele mai active titluri pe parcursul zilei. Actiunile Braiconf au fost tranzactioante la preturi cuprins eintre 45.500 lei si 46.500 lei/actiune, inchiderea facandu-se la valoarea maxima. Cursul mediu a fost de 46.310 lei/actiune, in crestere cu 1,78% fata de valoarea precedenta. Transferurile au totalizat 1,1 miliarde lei. Actionarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor, care detine o participatie de 39,9%.



Actiunile producatorului de ulei Unirea Iasi au fost transferate pe toata durata sedintei la un pret constant de 1.150 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 0,07%. Valoarea celor opt tranzactii care au implicat titlurile Unirea a fost de 880 milioane lei. Actionarul majoritar al societatii este compania Cereol Holding, care controleaza 80,9% din numarul total de actiuni.