Burse - Fonduri mutuale

Efectul lunii ianuarie: 16% in cinci zile

10.01.2005, 00:00 124

In prima saptamana de tranzactionare din 2005, Bursa a crescut cu peste 16%, aceasta apreciere spectaculoasa reprezentand aproximativ jumatate din cresterea pe care o previzionau majoritatea brokerilor pentru intreg anul.
Studii statistice realizate pe mai multe piete internationale au aratat ca pretul actiunilor inregistreaza de cele mai multe ori cresteri in prima luna a anului. Tendinta investitorilor de a cumpara actiuni mai agresiv la inceputul anului, cunoscuta drept "efectul lunii ianuarie", a produs de fiecare data in ultimii sapte ani cresteri semnificative ale indicilor bursieri romanesti in prima saptamana de tranzactionare a anului.
Avansul Bursei per ansamblu din prima saptamana din 2005 este cea mai mare din ultimii sapte ani, pe fondul reducerii incepand din acest an a impozotului pe profit de la 25% la 16%. Investitorii de pe Bursa au castigat astfel in doar cinci zile echivalentul unei dobanzi bancare pe un an intreg.
Cresterea Bursei a fost condusa de actiunile cele mai lichide, Petrom, BRD, Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare, castigurile aduse de aceste titluri de la inceputul anului variind intre 15% - 22%.
Brokerii spun ca mai multi factori pot fi considerati "responsabili" pentru acest inceput foarte bun de an. " Erau asteptari foarte mari privind cresterea pentru intregul an , de asemenea a contat si masura aceasta de reducere a impozitului pe profit care va avea o influenta pozitiva asupra profitului companiilor. Un alt factor poate fi si apropierea perioadei raportarii rezultatelor pe anul trecut. Probabil au intrat si bani din afara, toti acesti factori contribuind la cresterea Bursei", a comentat  Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. Acesta nu crede insa ca Bursa va mai repeta performanta de anul trecut cand cresterea pietei a fost de peste 100%, in situatia in care nu vor mai fi listate pe Bursa alte companii importante. "Nu cred ca se va inregistra o crestere de genul celei de anul trecut cu aceiasi emitenti listati" a spus Pasol. Pentru acest an, Pasol se asteapta la o crestere  de cel putin 40 - 50%.
Analistii spun ca in conditiile in care din 1997 si pana in prezent, indicele BET a avut o crestere medie anuala de 25%, cresterea de 17% in numai prima saptamana de tranzactionare din acest an poate fi inscrisa in categoria "evenimentelor rare". "Cresterea de la inceputul anului s-a facut mai ales pe fondul optimismului investitorilor. Daca ne luam strict dupa reducerea impozitului pe profit, o astfel de masura justifica matematic o crestere a pietei de 12%", a precizat Nicolae Pascu, analist in acdrul societatii de brokeraj SSIF Broker.
Brokerii se asteapta pentru saptamana aceasta  mai degraba la o stabilizare decat la aparitia unor corectii negative. "Chiar daca va aparea o corectie negativa la nivelul pietei, aceasta va fi de amploare redusa, de 1 - 2%" a precizat Pasol. "Un lucru e clar: nu vom mai avea o saptamana cu asa cresteri ca saptamana trecuta", a spus Pascu.
Cresterea Bursei pe parcursul saptamanii anterioare s-a facut pe volum, dar analistii cred ca se intra mai mult intr-o faza de distributie decat intr-una de acumulare, care a inceput din toamna anului trecut. "Iar orice faza de distributie precede aparitia unor corectii" a precizat Pascu.
In conluzie, analistii se asteapta ca piata sa creasca in continuare, dar intr-un ritm normal. Analistii avertizeaza totusi ca incepand de pe parcursul acestui an, obtinerea unor castiguri mari nu va mai fi chiar atat de usor de realizat.



Piata RASDAQ
Valoarea totala a tranzactiilor de pe Rasdaq a fost, vinerea trecuta, de aproape 60 de miliarde lei (1,55 milioane euro), cu mult peste valorile zilnice din ultimele sedinte.
De altfel, in acest inceput de an, piata Rasdaq a avut o evolutie buna, toti indicii inregistrand cresteri semnificative fata de ultima sedinta a lui 2004. RAQ-II a depasit chiar pragul simbolic de 3000 de puncte, in crestere cu 21,5% fata de 24 decembrie 2004 in timp ce RAQ-I si RASDAQ-C au urcat cu 8,3% respectiv 5,5%.
La volumul mare de vineri au contribut in mod special tranzactiile masive cu titlurile operatorului portuar Socep Constanta. Socep a fost, de departe, cel mai tranzactionat emitent al zilei, cu un rulaj de aproape 34,5 miliarde lei (0,89 milioane euro), prin care s-a transferat 2,9% din capitalul social al companiei. In urma unor vanzari masive, cursul a coborat pana la minimul de 3.450 lei/actiune, insa a revenit la crestere pana la maximul de 3.680 lei/actiune, pretul la inchidere fiind de 3.590 lei/actiune, cu 0,3% mai mare decat in sedinta precedenta.
Actiunile Braiconf Braila au inregistrat o evolutie spectaculoasa, in conditiile unei lichiditati bune. Tranzactiile de vineri au insumat aproape 5,8 miliarde lei (150.000 euro), prin cele 82 de tranzactii, transferandu-se astfel 1% din capitalul social. Pe fondul unor fluctuatii importante, cu un nivel al inchidere de 78.000 lei/actiune, cotatia a inregistrat o crestere de 11,4% fata de sedinta precedenta, cursul osciland intre un minim de 67.000 lei/actiune si un maxim de 80.000 lei/actiune.
In atentia investitorilor s-au aflat si actiunile santierului naval Aker Braila, care au realizat vineri un rulaj de peste 2 miliarde de lei (51.000 euro). Pe parcursul sedintei de vineri, cotatia a urcat la un maxim de 60.000 lei/actiune, revenind dupa aceea la un minim de 54.000 lei/actiune, care a fost si pretul la inchidere, mai mare cu 2,86% fata de sedinta anterioara.
Cea mai tranzactionata societate de la Categoria a II-a a fost operatorul portuar Romportmet Galati, care a realizat un rulaj de aproape 2,2 miliarde lei (57.000 euro). Cotatia a avut o evolutie ascendenta, inregistrand la finalul sedintei o crestere de 1,6% fata de sedinta precedenta, in conditiile unui pret la inchidere de 37.600 lei/actiune. Principalul actionar al companiei este fondul de investitii Broadhurst, administrat de New Century Holdings (NCH), cu o participatie de 78,2%.
Argus Constanta a fost iarasi cel mai tranzactionat emitent de la Categoria Baza, cu un rulaj de 3,5 miliarde lei ( 90.000 euro). Pe fondul unei presiuni la cumparare, cursul atins din nou pragul de 42.000 lei/actiune, acest nivel fiind de altfel maximul sedintei si pretul la inchidere. Titlurile Argus s-au apreciat astfel cu 2,4% fata de sedinta anterioara, in contextul unei lichiditati bune.
catalin.ciocan@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro