Burse - Fonduri mutuale

Erste Bank: Romania este pentru indrazneti

08.07.2008, 20:15 44

Piata de capital din Romania prezinta potential in special pentru investitorii indrazneti iar situatia inca solida din sectorul investitiilor este un semnal promitator, sunt de parere analistii Erste Bank.
Raportul de analiza emis de banca austriaca arata ca regiunea Europei de Sud-Est se indreapta spre o pozitionare mai echilibrata. Supra-performanta pietei din Serbia este speculativa, in timp ce piata din Romania prezinta potential - pentru cei indrazneti, spun analistii Erste.
Imaginea performantei macroeconomice ramane oarecum negativa, insa situatia contului curent ridicat nu este ireversibila, daca masurile implementate pot intr-adevar stimula cresterea exporturilor si limita importurile.
In primul semestru al anului, indicele BET-C, care reflecta evolutia de ansamblu a preturilor tuturor societatilor listate la Bursa, s-a depreciat cu 29%, in timp ce indicele celor cinci societati de investitii financiare - BET-FI a pierdut aproape 40%, Bursa incheind astfel cel mai prost semestru al ultimilor zece ani.
In prima saptamana din luna iulie, indicii bursieri si-au continuat deprecierea, BET-FI raportand cea mai mare scadere, respectiv de 11%.
Analistii Erste Bank estimeaza de asemenea ca pietele europene de capital vor continua sa fluctueze limitat, pe fondul unei volatilitati substantiale.
"Nu estimam reveniri majore in trimestrul trei si aceasta este o situatie care ar putea continua si pentru perioada de pana la sfarsitul anului. Vom miza in continuare pe lichiditate si marime, care vizeaza in mod obisnuit piete precum Austria, Polonia si Rusia. Pretul materiilor prime va ramane in continuare determinat atat de estimarile cererii, cat si de speculatiile de pe piete. De aceea, sectorul energiei ramane sectorul recomandat", scrie in raport.
Analistii Erste mentin recomandarea pentru ponderi mai ridicate in achizitia de actiuni pentru Austria si Polonia, chiar daca au o margine mai mica decat anterior.