Burse - Fonduri mutuale

Fără veşti bune din străinătate, Bursa şi-a continuat ieri declinul

31.08.2010, 23:10 32

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a urmat marţi traiectorianegativă impusă de marile pieţe externe şi a închis şedinţa înscădere cu 0,64 procente, pe fondul cererii reduse din piaţă, iarîn luna august a consemnat un avans timid, de numai 0,37 procente.Bursele din SUA au închis şedinţa de tranzacţionare de luni înscădere cu până la 1,6%, pe cel mai redus rulaj de la începutulanului, iar cele mai importante pieţe europene consemnau, în jurulorei 16:30, scăderi de până la 0,9%, pe fondul îngrijorărilorinvestitorilor cu privire la o posibilă reintrare în recesiune."Scăderile BVB vin pe fundalul global, piaţa bursieră din Româniarămânând strâns corelată cu pieţele externe. Corecţiile sedatorează faptului că nu prea există cumpărători în piaţă, iar celmai probabil vânzările au fost realizate de investitorii locali", adeclarat directorul general al UniCredit CA-IB Securities, LiviuGiugiumică.

Preţurile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF) au coborât, în medie, cu 1,07%, consemnând ouşoară revenire pe finalul sesiunii, în condiţiile în care lajumătatea zilei înregistrau o corecţie medie de 1,57%.

SIF-urile au consemnat cea mai mare corecţie din piaţă înaceastă lună, de 2,74%.

Cele mai lichide zece acţiuni de la BVB, incluse în indiceleBET, au scăzut cu 1,13%, în şedinţa de marţi, iar indicele extins,BET-XT, care înglobează evoluţia celor mai lichide 25 de companiilistate inclusiv SIF-urile, era în scădere cu 1,19% la închidereapieţei.

Indicele BET se situa, la închiderea şedinţei de marţi, foarteaproape de nivelul de la finele lunii iulie, în timp ce BET-XT acoborât în august cu circa 1,2%.

Acţiunile din sectorul energetic, a căror evoluţie este urmărităde indicele BET-NG, au înregistrat cele mai reduse pierderi şi auînchis şedinţa cu o corecţie de 0,26%.

Totodată, sectorul energetic a avut un avans de 1,8% în lunaaugust.

Tranzacţiile realizate marţi la BVB au însumat 8,56 milioane delei (2 milioane de euro), în uşoară creştere faţă de lichiditateade luni, de 7,75 milioane de lei (1,83 milioane de euro).

Pe piaţa futures au fost realizate transferuri de puţin peste475.000 de lei cu contracte având ca suport cursul de schimbeuro/leu, în timp ce sectorul destinat produselor structurate aavut un rulaj de aproape 154.000 de lei.

În şedinţa de marţi, cele mai lichide acţiuni au fost cele aleSIF Oltenia (SIF5), care au făcut obiectul unor transferuri cu ovaloare cumulată de 1,82 milioane de lei, urmate de titlurile SIFMoldova (SIF2), cu un rulaj de aproape 905.000 de lei.

În august, din cele 22 de şedinţe de tranzacţionare de la BVB,pe parcursul a zece sesiuni indicii au înregistrat creşteri, întimp ce restul au fost şedinţe de corecţie.

Principalii indici europeni înregistrau ieri, înainte deînchiderea şedinţelor, oscilaţii foarte mici faţă de ziuaprecedentă, iar bursele americane au deschis indecis, după scăderiputernice în şedinţa de luni.