Burse - Fonduri mutuale

Floroiu, EFG: La rulaj de 3 mil. euro pe zi decorelarea BVB este o gluma

Floroiu, EFG: La rulaj de 3 mil. euro pe zi decorelarea BVB este o gluma
05.02.2009, 19:24 19

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare, cu 3% la nivelul indicelui principal BET, evolutie contrara trendului general urmat de pietele externe, principalii indicatori consemnand ieri corectii de pana la 2%. Societatile financiare au inregistrat cel mai mic avans din piata, de 0,1% pe BET-FI.

"Nu m-as grabi sa spun ca avem de a face cu o decorelare a pietei de la Bucuresti fata de pietele externe. Ea exista. Putem totusi vorbi si de o astfel de evolutie doar in momentul in care valoarea tranzactiilor zilnice de la BVB s-ar ridica la peste 30 de milioane de euro si in piata ar intra mai mult de 1000 de investitori noi, in fiecare zi. Insa in contextul in care in prezent valoarea tranzactiilor se ridica la nici 3 milioane de euro, este o gluma sa spui ca piata locala are taria sa se decoreleze fata de evolutia pietelor de afara", a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Securities.
Principalele cotatii externe inregistrau ieri aproape de inchidere corectii de 2% pe indicele francez CAC 40, urmate in top de scaderea indicelui german DAX, cu 1,4% si respectiv de indicele economiei britanice FTSE 100, care cobora cu 1,3%. Valoarea tranzactiilor pe BVB s-a pastrat in continuare extrem de redusa, totalul acestora ridicandu-se ieri la 10,9 mil. lei (2,5 mil. euro), volumul tranzactionat depasind cu putin 31 mil. actiuni.
Printre cele mai tranzactionate titluri au continuat sa se numere titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), precum si actiunile producatorilor de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO) si Azomures Tg. Mures (AZO).
Titlurile Rompetrol Rafinare au inregistrat un avans de 3,8%, in vreme ce actiunile Petrom au urcat cu 4,4%. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat o apreciere medie de 2,5%.
De altfel, evolutiile pozitive ale societatilor energetice au urcat indicele de profil cu 3,1%, cea mai mare apreciere din piata.
"Chiar daca exista o corelare cu pietele externe, pe termen scurt insa se observa o influenta mai mare a factorilor interni, stirile negative fiind numeroase in piata. Piata a intrat intr-o perioada asemanatoare cu cea din 2000-2004, cand piata era dominata de un plictis teribil. Asa si acum. Nu ma astept anul acesta la evolutii spectaculoase in piata. Cat despre o stabilizare a pietei sau o revenire a acesteia, nu cred ca se va intampla mai devreme de 2010. Ca timp insa cred ca vom creste tot atat cat am scazut", a adaugat Floroiu.
In sectorul financiar, SIF-urile au inregistrat evolutii cuprinse intre minus 1,5%, pe titlurile SIF Muntenia (SIF4) si plus 3,3%, apreciere consemnata de actiunile SIF Banat-Crisana. SIF-urile Moldova (SIF2) si Transilvania (SIF3) au inchis de asemenea in urcare, cu 0,3% si respectiv 0,4%, pana la pretul de 0,376 lei/actiune si respectiv 0,226 lei/actiune.
"Aprecierea de azi (ieri - n.a.) nu are nicio legatura cu decizia BNR de micsorare a dobanzii de referinta. Ordinele de vanzare au fost mai putine in piata de data asta. Adica imi vine greu sa cred ca investitorii si-au retras banii din depozite si au intrat cu ei in piata", a incheiat Floroiu.