Burse - Fonduri mutuale

Ghergus, Confident: Rezultatele companiilor nu vor influenta semnificativ piata

Ghergus, Confident: Rezultatele companiilor nu vor influenta semnificativ piata
08.02.2009, 17:42 29

Bursa a inchis sedinta de vineri in crestere usoara, corelata cu principalele evolutii bursiere europene. Astfel la nivelul indicelui BET, aprecierea a fost de 0,8%, in timp ce indicele societatilor financiare, BET-FI, a urcat cu 2,9%, cea mai mare crestere din piata.

Saptamana aceasta, majoritatea companiilor isi vor prezenta rezultatele financiare prelimiare pentru 2008, insa brokerii nu se asteapta la evolutii semnificative in acest sens, principalii factori de influenta ai pieteilocale ramanand corelatia cu pietele europene si stirile externe.
"In ceea ce priveste raportarile preliminare din urmatoarele doua saptamani, nu cred ca vor influenta semnificativ piata. Nu stim ce date apar, dar din analizele noastre, bancile si-au majorat provizioanele, iar aceasta inseamna doua lucruri: reducerea profitului si cresterea ponderilor activelor periculoase. Principalii factori de influenta raman stirile externe si evolutia pietelor de afara. Ratingul de tara, precum si costul creditarii cred ca influenteaza in proportie de 80% evolutia pietei locale. Restul reprezinta influenta factorilor interni", a apreciat Nicolae Ghergus, directoul general al societatii de brokeraj Confident Invest.
In sectorul bancar titlurile BRD au inregistrat o crestere de 0,9%, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 4,5%. Actiunile Bancii Carpatica au inchis in stationare, la 0,095 lei/actiune. La categoria international, titlurile Erste Bank (EBS) au consemnat o corectie de 3,6%.
Societatile financiare au inregistrat aprecieri de pana la 5,3% in cazul titlurilor SIF Transilvania (SIF3), care au inchis la pretul de 0,238 lei/actiune, urmate in top de cresterea SIF Banat-Crisana (SIF1), de 4% si SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) cu o apreciere medie de 2,5%. Titlurile SIF Muntenia au consemnat cel mai redus avans la categoria SIF-uri, de doar 0,8% pana la pretul de 0,457 lei/actiune.
"Bursa nu mai prezinta interes pentru investitori atata timp cat dobanzile la banci sunt de 18% sau chiar 20%. Avem nevoie de obligatiuni si de titluri de stat care sa compenseze cu scaderea actiunilor. O dobanda la titlurile de stat de 14%-15% ar echivala cu actiuni cu un PER de 7, iar acest lucru ar aduce oxigen pentru piata de la Bucuresti si pentru agentiile de brokeraj", a adaugat Ghergus.
Companiile petroliere s-au numarat printre cele mai tranzactionate actiuni din sedinta de vineri, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) consemnand o corectie de 0,4%, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au inregistrat un avans de 0,6%. La nivelul societatilor de utilitati, titlurile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) s-au apreciat in medie cu 0,5%, pana la pretul de 10,3 lei/actiune si respectiv 109 lei/actiune. Evolutiile pozitive ale companiilor energetice au urcat indicele de profil cu 0,4%, pana la nivelul de 334 puncte.
"Bursa ar trebui sa incerce de exemplu sa atraga titlurile de stat emise de Ministerul de Finante pentru per-soane fizice, astfel elimi-nandu-se cu mult biro-cratia emiterilor aces-tora. Daca pe piata nu apar alternative la actiuni, vom inregistra aceeasi lichiditate scazuta cel putin sase luni de acum incolo. Investitorii nu se vor grabi sa intre in piata, atata timp cat dobazile la depozitele bancare sunt atat de ridicate", a incheiat Ghergus.
Interesul scazut al investitorilor pentru Bursa s-a vazut si de aceasta data in valoarea redusa a tranzactiilor care s-a ridicat vineri pana la 21,2 mil. lei (5 mil. euro), pe piata RASDAQ desfasurandu-se operatiuni cu 3 mil. lei mai mult decat pe piata principala.
Pietele externe au inregistrat vineri apre-cieri de pana la 3%, in cazul indicelui german DAX, in timp ce indicele britanic FTSE 100 si cel francez CAC 40 au urcat in medie cu 1,5%. Cresterea in cazul indicelui paneuropean Euro Stoxx 50 a fost de 2,2%, iar piata americana a urcat cu 2,7%, la nivelul indicelui Dow Jones.