Burse - Fonduri mutuale

Ghergus, Confident: Trebuie sa fim atenti la investitorii straini ramasi

Ghergus, Confident: Trebuie sa fim atenti la investitorii straini ramasi
26.02.2009, 17:45 15

Bursa de la Bucuresti a reusit ieri sa inchida pe crestere, la nivelul indicelui BET-FI, aprecierea fiind de 3,4%. Indicele societatilor financiare a marcat astfel a doua sedinta de cresteri din aceasta saptamana. Cresterea la nivelul indicelui BET al celor mai lichide zece companii din piata a fost de 0,7%, insa tot sub pragul de 2.000 de puncte.

"O zi in care piata evolueaza in acelasi fel cu pietele externe nu in-seamna ca ne-am corelat cu acestea. Piata locala se coreleaza cu pietele externe, principalul factor de influenta care dicteaza evolutia pietei de laBucuresti ramanand stirile externe. De altfel saptamana trecuta am vazut modul in care viziunea strainilor asupra bancilor din regiune poate duce la corectii semnificative ale acestora, de chiar 30-40% in cateva zile", a apreciat Nicolae Ghergus, directorul general al societatii de brokeraj Confident Invest. Dintre SIF-uri cea mai mare crestere din piata au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 6,1%, urmate in top de cresterea SIF Transilvania (SIF3), de 5% si SIF Oltenia (SIF5), de 2,4%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cel mai mic avans dintre societatile financiare, de 1,7%, urcand astfel la nivelul de 0,422 lei/actiune.
Societatile bancare au inregistrat in principal evolutii pozitive, titlurile BRD continuand aprecierea, de data aceasta cu 3,1%, pana la nivelul de 3,98 lei/actiune. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis in stationare, la nivelul de 0,083 lei/actiune, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 3%. La categoria international, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 2,6%.
"In perioada urmatoare trebuie sa fim atenti la investitorii straini din piata care au mai ramas. Acestia au forta de a misca piata locala si pot da un trend pietei in functie de ce miscari fac in piata. De asemenea datele macroeconomice cu privire la economia Romaniei nelinistesc investitorii, contextul in care acestia actioneaza acum fiind de-a dreptul dezastruos. Factorul psihologic nu are cum sa nu influenteze evolutia bursei", a adaugat Ghergus.
In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) au marcat cea de-a doua zi de scaderi dupa rezultate, in sedinta de ieri actiunile coborand cu aproape 1%, la pretul de 0,121 lei/actiune. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 0,8%, in vreme ce Societatea Nationala de Transport de Gaze Transgaz (TGN) a consemnat o apreciere mai pronuntata, de 2,3%. Titlurile Transelectrica (TEL) au inchis in stationare, la nivelul de 9 lei/actiune. Evolutiile pozitive ale societatilor energetice au urcat indicele de profil BET-NG cu aproape 1%, putin sub nivelul suport de 300 de puncte.
Pietele externe au avut o zi buna, indicatorul paneuropean Euro Stoxx 50 inregistrand un avans de 2,7%. In top au urmat indicele german DAX, cu o apreciere de 2,4%, indicatorul francez CAC 40, cu o crestere de 1,7%, iar indicele britanic FTSE 100, cu un avans de 1,6%.