Burse - Fonduri mutuale

Gratiela Iordache: Pe Bursa domina curentul emo

04.07.2008, 22:08 19

Renuntarea la analiza emotionala si ieftinirea tranzactiilor ar putea readuce Bursa de la Bucuresti pe plus, corectiile agresive din ultimul an nefiind justificate de rezultatele financiare bune ale emitentilor.
Discrepantele mari dintre rezultatele financiare ale companiilor listate si corectiile agresive ale Bursei de Valori din ultimul an arata ca investitorii iau decizii emotionale si nu bazate pe analize fundamentale, este de parere Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori de la Bucuresti (BVB).
In primul trimestru al anului, companiile listate au generat venituri cu 60% mai mari decat in acelasi interval al anului trecut, in timp ce profiturile au scazut cu 10%. Evolutia Bursei nu vine sa confirme performantele financiare ale emitentilor, in conditiile in care in primele trei luni ale anului cotatiile celor mai lichide zece companii au scazut cu 29,6%, iar cele cinci societati de investitii financiare au pierdut in medie 33%.
"Scaderea preturilor la actiuni nu are legatura cu cifrele de afaceri ale companiilor. Investitorii sunt captivati de ecranele de tranzactionare si de stirile de pe pietele internationale si au uitat de analiza fundamentala si de indicatori. Sugestia noastra este ca investitorii sa acorde importanta performantelor financiare si sa existe un echilibru intre factorii rationali si cei emotionali", a declarat presedintele BVB in cadrul forumului "Piata de capital", organizat de Bursa de Valori si Finmedia.
Impactul negativ provocat de pesimismul si lipsa de incredere a investitorilor autohtoni a fost amplificat si de absenta investitorilor straini, care la sfarsitul anului trecut detineau 40% din ponderea tranzactiilor - cel mai ridicat nivel din 2002, si participau la 45% din capitalizarea bursiera, potrivit datelor BVB.
"Pe Bursa locala este prezent curentul emo. Depindem in mare masura de investitorii straini, iar cei locali nu mai au incredere in piata de capital de la Bucuresti, ca urmare a comisioanelor ridicate practicate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Daca bursa si firmele de brokeraj au redus comisioanele, Comisia a pastrat in continuare aceste preturi la valorile lor initiale", a spus Gratiela Iordache, deputat.
Potrivit lui Iordache, ponderea comisioanelor CNVM in total costuri de tranzactionare a crescut de la 10% pana la aproape 25% in ultimii zece ani.
"Suntem una dintre cele mai scumpe burse. Comisioanele percepute de CNVM sunt cu mult peste cele percepute pe alte piete de capital, de exemplu, cum ar fi cea de la Londra. Reducerea comisioanelor ar putea creste apetitul investitorilor pentru Bursa", a continuat Iordache.
Aducerea de noi emitenti pe Bursa si introducerea de noi instrumente joaca un rol important in aducerea Bursei pe plus. Folosirea drepturilor de alocare si pentru majorarile de capital si distributia actiunilor gratuite, alaturi de introducerea vanzarii in lipsa si conturilor globale fiind doar cateva dintre planurile de dezvoltare ale BVB pentru anul in curs.
"In momentul de fata sunt o serie de listari in asteptare, si sper ca listarea Erste sa nu ramana un caz singular anul acesta", a conchis Farmache.