Burse - Fonduri mutuale

In asteptarea rezultatelor, rulajul Bursei s-a redus la sub un mil. euro

In asteptarea rezultatelor, rulajul Bursei s-a redus la sub un mil. euro
09.02.2009, 18:12 10

Valoarea tranzactiilor pe piata principala a inregistrat cel mai scazut nivel de la inceputul anului si pana in prezent, lichiditatea pietei ridicandu-se la 3,1 mil. lei (0,731 mil. euro). Tranzactiile de pe piata RASDAQ le-au depasit pe cele de pe piata principala, ridicandu-se la 11,4 mil. lei (2,6 mil. euro).

"Piata este interesata de rezultatele preliminate programate pentru urmatoarele doua saptamani, cele mai multe urmand sa fie publicate la sfarsitul acestei saptamani. Probabil din aceasta cauza si valoarea tranzactiilor a fost atat de scazuta astazi (ieri - n.n). Totusi, in aceasta perioada, elementele fundamentale ale companiilor autohtone sunt foarte mult ignorate, ceea ce conteaza mai mult fiind stirile externe. Se vor tine cont de acestea cand in piata vor reveni investitorii pe termen lung", a apreciat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii IFB Finwest.
Titlurile Flamingo Bucuresti (FLA) s-au numarat printre cele mai tranzactionate actiuni din piata in sedinta de ieri (5,8 mil. actiuni), inregistrand de asemenea si cea mai mare apreciere din piata, de 14,7%, pana la pretul de 0,0265 lei/actiune.
In topul volumelor tranzactionate s-au numarat si companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), cu un rulaj de 7,1 mil. de titluri si respectiv 2,3 mil. Titlurile Rompetrol Rafinare au inregistrat o apreciere de 1,6%, pana la nivelul de 0,025 lei/actiune, in vreme ce actiunile Petrom au coborat cu 2,4% sub nivelul de referinta, la 0,161 lei/actiune.
Pe fondul deprecierilor consemnate de titlurile Petrom si Transgaz Medias (TGN), de 2,2%, indicele energetic BET-NG a coborat in sedinta de ieri cu 0,3%, pana la nivelul de 333 puncte. "Bursa a ajuns o investitie pe termen lung, insa in aceasta perioada de raportare a rezultatelor, cred ca vom asista la un numar mai mare de investitori speculativi in piata, care vor intra la cumparare. Pentru acest an cred ca atitudinea investitorilor se va schimba in functie de dividendele acordate de companiile listate, cei mai multi dintre cei care vor intra in piata indreptandu-se catre acestea. E momentul celor care vor sa intre pe termen lung in piata, insa nimeni nu face primii pasi in acest sens", a continuat Chisu.
Dintre societatile financiare, cea mai mare apreciere au inregistrat-o titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 3%, urmate in top de cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 2,6% si SIF Transilvania (SIF3), de 1,7%.
In sectorul bancar, titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) si actiunile BRD au continuat apreciarea, urcand cu 1% si respectiv 0,9%, pana la pretul de 0,096 lei/actiune si respectiv 5,65 lei/actiune. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au depreciat usor, cu 0,6%, pana la pretul de 0,759 lei/actiune.
"Cred ca majoritatea investitorilor romani, neavand multa experienta, asteapta intrarea la cumparare a strainilor, care nu cred sa se intample prea curand. Premisele nu sunt deloc optimiste. Reintrarea investitorilor straini ar veni insa ca o confirmare pentru evolutia pietei locale si ar aduce un plus de incredere in piata", a incheiat Chisu.
Evolutia de la Bucuresti s-a incadrat in trendul general urmat de pietele europene, acestea consemnand corectii cuprinse intre 0,3% la nivelul indicelui francez CAC 40 si 0,08% in cazul indicatorului britanic FTSE 100.